Araştırmacı Çocuk
Geçen gün instagramda bahsetmiştim. Araştırmacı Çocuk bize iki (13 ve 14) sayılarını gönderdi. Ben de okudum ve sizlerle paylaşıyorum.
Araştırmacı Çocuk, 2 ayda bir çıkan ve adından da anlaşılacağı üzere çocukların meraklarına yönelik, onları araştırmaya yöneltmek isteyen bir çocuk dergisi.
Dergi tabiri caizse işin magazin kısmına hiç kaçmadan, belirlenen konuyu çok yönlü olarak incelemek, çocuklara anlatmak, hatta merak ettirmek üzerine hazırlanmış diye düşündüm. Belirlenen konunun farklı alanlardaki yansımalarının incelenmesi, okuyanı hem düşündürüyor hem de yeni bilgiler ile eskileri arasında bağlantı kurmasını sağlıyor. Zeka biraz da bu demek, bilirsiniz. Daha önce kurmadığınız bağlantıları kurmak. Dergi çocuklar için bu imkanı hazırlıyor.5
Saat konusunun işlendiği Eylül-Ekim sayısında zamanın ölçülmesi, saatin, takvimlerin hazırlanması mevzu edilirken, dünyanın saatine de göz atılmış ve göç konusu işlenmiş. Hayvanların göç etmesini, böyle bir sayıda görmek ne güzel. Yine takvimlerin anlatıldığı bu sayıda kişisel takvimimizden de bahsediliyor. Hangi yaşında neler yaptın, neler yapmayı planlıyorsun gibi, o ince uzun hayat çizgisinin de bir takvime dönüşebileceği gösteriliyor. Takvim demişken, sadece gregoryen takvim değil, eski Mısır, eski Çin ve Aztek takvimlerine de yer verilmiş. Bu sayıda bir ay takvimi olan ve ülkemizde de kullanılan Hicri takvimi de görmeyi beklerdim.
Dergide, çocuk dergilerinden alıştığımız sabit köşeler yok, en azından başlık olarak. Doktor Çok Bilir’in Köşesi, Elif’in Ajandası gibi bölümlerin olmaması dikkat çekici. Fakat eksikliği hissediliyor da diyemeyiz. Adeta eğlenceli bir bilim kitabı fasikülü var elimizde. Dergileri okurken, bu sayıdaki bilgileri muhtemelen birçok ortaokul, lise öğrencimiz de bilmiyor olabilir, onların da bu dergiyi okuyarak öğrenecekleri çok şey olacaktır diye düşünmeden edemedim. Bu yönüyle Araştırmacı Çocuk, araştırıp, öğrenmek isteyen, bundan zevk duyan çocuklar için çok iyi bir kaynak.
Dergide sadece bilgi içerikli metinler, hikayeler yer almıyor. Konuya göre hazırlanmış bulmaca bölümleri de var. Çizgi hikayeler, etkinlikler de ihmal edilmemiş ve bu bölümlerde de titiz bir çalışma ile karşı karşıya olduğunuzu hemen fark ediyorsunuz. Derginin iyi bir çizer kadrosu olduğu belli. Çizimler kaliteli ve estetik. Unutmadan dergi ek olarak oyunlar da hediye ediyor.
Araştırmacı Çocuk’a ulaşmak için 0 312 219 03 19 no’lu telefonu veya www.acmtr.org adresini kullanabilirsiniz. Derginin yazı işleri müdürü Gözde Polatkal. İki ayda bir yayımlanıyor ve 7 TL.
Araştırmacı Çocuk
2 Aylık Süreli Yayın