Arkadaşım, Kitap Okuyalım!
Bir akşam vakti, telefondan gelen mesaj sesi dikkatimizi bölüyor. Sonra bir anda, akşamın sakin havası değişiveriyor. Bir resmin peşine düşüyoruz.
Bir arkadaşımız yeğenlerinin fotoğrafını göndermiş. Çocuklar kendi aralarında yarışma yapmışlar, bir saat içinde en çok kim okuyacak?! Çocuk hali… Her bulduklarını oyuncağa çevirebilir, eşya ile kolayca intibak sağlayabilirler. Öyle de olmuş. Bir market arabasında, kimi ayakta duruyor, kimi arabanın içine konuşlanmış oturuyor. Bir şekilde o kitaplar okunmuş…
Gökyüzüne bakarak çok anlayamıyor olsak da şu günlerde, yaz geldi. Okullar kapanmak üzere. İşittiğimize göre pek ders de işlenmiyormuş artık. Fakat herhalde öğretmenler yaz için ödevler vermeye başlamışlardır. Muhtemelen yine okunacak kitap listeleri tavsiye edilmiştir. Okuldan böyle bir liste verilmese bile aileler bize de liste soruyorlar. 7. sınıflar için listemiz var mı, peki ya 8 yaş hangi kitapları okumalı? İnsanoğlu… listeleri ne çok seviyoruz. Planlama vs esnasında kabul edelim ki iyi bir yöntem. Fakat konu okunacak kitaplar olunca, biraz duralım orada.
Her yedinci sınıf öğrencisi aynı kitaplardan zevk alır mı? A tabi, burada da duralım, okumak keyifli bir iş midir, yoksa bir ödev midir?
Of, zor sorular. Kolay bir çözüm bulmaya çalışalım.
Biz yaz kış yaptığımız gibi, yine kitap tanıtımları yazalım size. Çocuklarla kitapları konuşalım. Siz de –sevgili veliler, öğretmenler- çocuklarınızı kitap okumayı seven arkadaşlarla, okuma grupları ile tanıştırın. Çocuklarınızın okumaktan hoşlandığı kitaplara, türlerine bir bakın. Sonra illa ki bir liste gerekli ise, tanıtımlar-çocuğun ilgisi-aile bütçesi vs gibi etkenlerle oluşturabilirsiniz.
Sevgili yaz, böyle geç gelip geç gitmeler olmuyor bak! Limonata tadında, nane ferahlığında iyi kitaplar, iyi okumalar herkese!
Rabia Gülcan Kardaş