Atlantis’ten Gelen Yardım
Fantastik bir futbol hikayesi var bugün masamda. Kısaca söylersek tabi… Atlantis’ten Gelen Yardım, astım hastası Fatih’in deniz kabuğu, midye sevgisini gördüğümüz bir sahil manzarası ile başlıyor. Açıkçası o satırlarda epey iyi bir kitap okuyacağımı düşündüm.
Sonra beğeni seviyem biraz daha düştü. Sebeplerine geliriz.
Fatih, sahilde bulduğu bir mavi midyeyi de eve götürmek üzere yanına alır. Fakat bu diğerlerinden farklıdır. Aslında su dünyasına ait bir atlan vardır bu midyede. Atlan ne mi? İnsan gibi ama mavi ve şeffaf yaratıklar. İnsanlara yardım ediyorlar üstelik, en azından büyük çoğunluğu. Kitapta insanların dünyası gibi dört farklı dünya daha olduğunu anlatıyor atlan. Cadılar, cüceler, cinler… O dünyalar hakkında pek fazla bir şey anlatılmıyor fakat su dünyasından gelen atlan Fatih’in hayatını değiştiriyor.
Kitapta asıl görünen hikaye ise mahallenin iki erkek grubu arasında yapılacak ve okul sahasını kimin kullanacağını belirleyecek olan maç. Gruplardan biri çete denilen ve epey belalı görünen bir ekip. Biraz Amerikan gençlik filmi izliyor gibi hissediyorsunuz kendinizi. Boynunda bisiklet zinciri ile dolanan bir karakter böyle biri. Çocukların birbirlerine diş bilemeleri, tehdit etmeleri, zayıfı ezmelerini bu minvalde sayabilirim. Hal böyle olunca o sahnelerde argo ifadeler de kendine yer buluyor!
Atlan karakterinin Fatih’in bedenine girmesi, onu nispeten yönetebilmesi vs de fantastik unsurlardan.
Velhasıl aslında futboldan hoşlanan çocukların muhtemelen epey seveceği bir kurgu. Benim beğeni çıtamı düşüren şeyler argonun çokluğu, çocukların fazla sert olması, fantastik unsurları zihnimde çok net oturtamamam vs. Fakat kitapta takım çalışması, ekip güveni, birbirini kollama, dürüstlük, pes etmemek vs gibi konularda da iyi bir örnek oluyor Fatih ve takımı. Belki de ben sahilde başlayan sıcaklığın devam etmesini, işin içine başka dünyaların dahil olmamasını bekliyordum. Fantastik unsurlara hiç gerek olmadan, bu çekişmeli maç işlense nasıl olurdu acaba? Neyse, yazar/ları özgür bırakalım 🙂
Velhasıl şimdiden iyi okumalar.
Yazan: Yılmaz Yeşildağ
Resimleyen: Büşra Kaygın
Erdem Çocuk, 144 sayfa
1.Baskı 2016, 12+
Cevap yok. to “Atlantis’ten Gelen Yardım”
Trackbacks/Pingbacks