abone ol: Makale | Yorum

Başka Bir Gezegen Yok

0 yorum
Başka Bir Gezegen Yok

İnsan olarak dünyaya verdiğimiz zarar sık sık dile getiriliyor. Çünkü geri dönüşü olmayan noktaya çok yaklaştığımızı söylüyor uzmanlar. Bu işin ne kadar önemli olduğunu bilenler küçük veya büyük ölçekte gayret gösterseler de, genel gidişat, tüketim alışkanlıklarımız ve hırslarımız yüzünden pek de iç açıcı değil.

Önemli gayretlerden biri de bu konuda yapılan yayınlar ve onlardan biri Başka Gezegen Yok da bugünkü kitabımız. Kitap çocuklara, gençlere yönelik bir hitap dili kullanıyor. Belki onların bilinçlenmesi çok daha etkili olacaktır.

Kitap geniş bir yelpazede atıksız yaşamın ipuçlarını vermiş. Doğan takvimi, hangi ayda mevsim yiyecekleri nelerdir vs gibi konulara değinmeyi de unutmamış. Bu konuya ilgiliyseniz muhakkak bildiğiniz kavramları, konuları kitapta rahatça görebilirsiniz. Bu açıdan gençlere iyi bir kılavuz gibi görünüyor, bu çalışma.

Bununla beraber bu konu mevzu olunca genellikle “ithal” bir bakış tarzına rastlayabiliyoruz. Genel olarak söylemek gerekirse: Öncelikle sıradan bir Anadolu evinde/köyünde bir hanımın bildiği, yıllardır uyguladığı geri dönüşüm, ileri dönüşüm uygulamalarından söz edilse iyi olmaz mı? Evde parti yaparken plastik çatal, kaşık kullanma kısmına da şaşırıyorum. Benim çevremdeki hanımlar, o porselen takımları dururken böyle bir şey zaten yapmaz mesela 🙂 En çok rahatsız olduğum ise portakal dilimlerinin kurutup süs yapılması. Ağaca asmak, hediye paketine koymak… Gıdaya saygımız böyle bir sunum tarzına kurban gidiyorsa, dünyaya gerçekten saygı duyuyor olabilir miyiz?

Evet, şu anda en önemli gündem konularından biri olmalı bence de çevre. Fakat çözüm kapitalist dünyanın diğer cebinde olmaktan çok, belki de bizim köklü kültürümüzdedir. Bambu diş fırçasında değil misvaktadır belki, ne dersiniz?

Dediğim gibi, bu eleştiriler bu konunun genel olarak ele alınmasında.

Kitabın grafik uygulamaları da çok cici. Çizimler, sayfaların renklendirilmesi vs oldukçe keyifli bir okuma süresi sunuyor. Kendi bakış açımızı kaybetmeden, bu alandaki bilgileri derli toplu görmek için oldukça hoş bir çalışma.

Umarım çocuklar, gençler biz yetişkinlerden daha bilinçli davranır ama hep birlikte dünya üzerinde sınırlarımızı bilerek, her yaratılmışa saygı ile yaşarız.

Şimdiden iyi okumalar.

Başka Bir Gezegen Yok

Atıksız Yaşamın İpuçları

Nil Ormanlı Balpınar

Temmuz 2020, Genç Timaş

12+

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: