abone ol: Makale | Yorum

Benim Gezegenim

18 yorum
Benim Gezegenim

Bugün elimizde, Erdem Çocuk tarafından bu yıl (2016) bizimle buluşan bir seri var:  “Benim Gezegenim” serisi. Seride 5 kitap bulunuyor. En Sevdiğim Gezegen adında bir rehber kitap hazırlayan Polin ve ailesinin gezilerine eşlik ediyoruz. Her kitap bir gezegeni anlatıyor. Pülüm ailesi anne, baba ve üç çocuk bir de dalmaçyalı köpekleri Patara’dan oluşuyor. Anne (Polin) gibi çocuklar da kitap için gezegenlere üç kalp (en iyi) ile üç eksi (en kötü) arasında dereceler veriyorlar. Çünkü onlar da Çocukların En Sevdiği Gezegen kılavuzunu hazırlıyorlar. Bütün gezilere birlikte katılıyorlar. Baba (Flip) bir restoran sahibi olduğu için gezegendeki yemeklere, çocuklar her çocuk kadar yaramaz oldukları için gezegenlerin saklı köşelerine dahil olabiliyoruz.

20161102_103527

Maceraların hangi yılda geçtiğini bilmiyoruz. Ama devir artık Füzegara’dan ışık yılı uzaklıktaki gezegenlere gidilebilen bir yıl. Kardeş kavgaları, sabah erken kalkmayı istememek, gezmeyi tozmayı ve çikolatayı sevmek gibi insani detaylar aynı olsa da dünyanın nasıl bir yer olduğu hakkında pek bilgimiz yok. Fakat her hikaye sonunda nasıl bir yer olmaması gerektiği hakkında yeteri kadar bilgiye sahip oluyorsunuz.

Her gezegenin yapısı gibi karakterleri de abartı içeriyor.  Yazar karakterlere gezegene uygun isimler ve kimlikler  vermiş. GDO gezegeninde neredeyse herkes bilim adamı ve rehberimizin adı Bay Deney. Su gezegeninde ise bizi bayan Şırıltı karşılıyor mesela. Bahsettiğim abartı (dünyalılar için abartılmış geliyor olabilir) gezegenlerdeki yaşayışlarda da var. Birinde ulaşım için yunuslar, diğerinde dev güvercinler kullanılıyor. Bir gezegende otel yatakları dev deney tüplerinden oluşurken, diğerinde içinden çıkmaya hiç gerek duyulmayan arabalar bu işi görüyor. Yani herşey konsepte, gezegenin adına uygun. Muhtemelen farklı bir şey de beklemezdik aslında.20161102_132736

Bu tabi ilk bakışta gözümüze çarpanlar. Seri aslında dünyalı! olarak bizlerin abartılı davranışlarını birer gezegene yerleştirmiş gibi duruyor. Bu açıdan bakıldığında hikayeler, kitabın kapağındaki  tüketim ve çevre bilinci başlığını dolduruyor. İnsanoğlu olarak üzerinde yaşadığımız bu eşsiz gezegene çok da iyi bakmadığımızı biliyoruz. Fazlaca tüketiyoruz, havayı, suyu çevreyi kirletiyoruz. Kendimizi dünyanın sahibi gibi gören, diğer canlıları ötekileştiren bir  “yaşama hakkı” anlayışımız var. Ve bencilliğimiz çoğu zaman o canlılara haksızlık yapmayı hatta onların hayatını elinden almayı kapsıyor. Benim Gezegenim serisi işte tam da bu sorunlara parmak basıyor.20161102_124100

Su Gezegeni mesela… Etrafı çok kirlettikleri için yaşayacak kara alanı kalmayan bu nedenle denizlerin içine yaşam alanları kuran insanları anlatıyor. Tabi yine de akıllanmadıkları için okyanusu hızla kirletmeye yani aslında uzun vadede yine kendilerine zarar verecek alışkanlıklarına devam ediyorlar. GDO gezegeni genlerle gelişigüzel oynadıkça ortaya çıkabilecek sorunları eğlenceli bir dille anlatıyor. Diğer gezegenlerde de bütün sorunlar abartılmış ve böylece sonucun çok daha iyi gözlemlenmesi sağlanmış. Kitaplar “hmm bak gör, daha fazla israf edersen, o çikolatanın kabını geri dönüşüme atmazsan başına gelecekler bunlar işte” gibi bunaltıcı birer nasihat, korkutucu kehanet kitapları değiller. Her kitapta gezegenin eğlenceli yanları da anlatılırken, aslında o eğlencenin nelere mal olduğunu, arka planını da gözler önüne seriyor. Mesela Pis Kokan Gezegen’de kıyafetler çok ucuz ve üstünden çıkardığınızda temizlemekle vs uğraşmanıza gerek kalmıyor. Hemen yeni bir giysi alabiliyorsunuz. Fakat bunun sonucu şehrin biraz dışında büyük çöp dağları oluşuyor. Turistik Gezegen’de her şey turistlerin eğlenmesi, keyifli vakit geçirmesi için planlanıyor ve turistler bundan gayet memnunlar. Fakat duvarların arkasında, okuldan sonra çalışmak zorunda kalan fakir çocukların, bu eğlencenin bedelini ödediği görülüyor.

20161102_102055

Ağaç yaşken eğilir. Tüketim, çevre bilinci, hayata gösterilen saygıda küçükken öğrenilecek değerler arasında. Bu amaçla o çikolatanın çöpünü sokağa atmaması gerektiğini çocuklara öğretmek zorundayız. Önce tabi ki yaşayarak. Okuyacakları kitaplarla da bu bilinci desteklemek isterseniz, bu seri tam size göre.

Kitaplar sadece gezegendeki macerayı içermiyor. Sonunda kitaplar/gezegenle ilgili özet bilgilerin bulunduğu bir bölüm var, En Sevdiğim Gezegen kitabı için hazırlanmış notları içeriyor. Ayrıca okuyucu için de görüşlerini belirtebileceği bir bölüm bulunuyor. Okunan hikayedeki gezegenle ilgili çocuklar da birşeyler yazabiliyorlar. Yine her kitaba/konuya göre düzenlenmiş genel kültür testi de var.

Haftanın kitabı yine haftanın hediyesi. Çekiliş sonucu -bi aksilik olmazsa- cuma günü açıklanacak. Aşağıya yorum bırakmayı unutmayın.

Takip etmek isterseniz instagram hesabımız şurada.

 

Serideki kitapların ismi şöyle:

Pis Kokan Gezegen- Arabalar Gezegeni- Su Gezegeni- GDO Gezegeni- Turistik Gezegen

Erdem Çocuk, 2016, 4. Sınıf ve üstü

Yazanlar: Sylvie Baussier, Pascale Perrier

Resim: Marie de Monti

Çeviren: Nedret Aydoğan

  1. Benim gezegenim benim kitabim olmaliii

  2. b yoldas, kazanan talihlimizdir. Lütfen adres bilgilerinizi cocuklarokuyor@gmail adresine gönderin. İyi okumalar 🙂

  3. Çocuk kitaplarını oğlum kadar ben de çok seviyorum iyi ki varlar…hayırlısı

  4. Şükür son dakka farkettim hayırlısı artık

  5. Yahu ne guzel kitaplarmış 🙂

  6. Biz de istiyoruz, farklı bir deneyim olacak.

  7. Bizden de selamlar… 🙂

  8. Döne Tınas TOPBAY  

    Güzel kitaplar merak ettim doğrusu:))

  9. Fatma Zehra  

    Az kalsın unutuyordum.İyi ki twitterdan takip ediyorum ve inşallah bize nasip olur

  10. Merak ettim 🙂

  11. Zeyneb Serra Kaya  

    Yine nasip diyelim.

  12. Ya nasip diyelim…

  13. Daha fazla hayal kurmak ve dinlenmek için yaşasın çocuk kitapları

  14. Çok güzeller hepsi 😍😍😍

  15. Enteresan bir kitapmis😊

  16. Biz de varız

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: