Bir Fikrim Var
Son zamanlarda çok popüler olan bir dizide ne diyordu sık sık: icat çıkarma başımıza! Zaman zaman ailelerimizden, belki arada bir öğretmenlerimizden, kimi zaman da bizden yaşça büyük arkadaşlarımızdan duyduk bu sözleri. En iyisi boş vermek deyip vazgeçtiğiniz kaç “fikir” oldu size ait?
Ben küçükken bilmem nereden esinlenerek, bir madde icat etmek istemiştim. Yapacağı iş şuydu: Bir kağıdın, eşyanın vs üzerine sürecektiniz ve o eşya yanmayacaktı. İyi fikirmiş aslında! Yangına karşı koruyucu bir solüsyon. Tabi bilim adına çocuk hayal gücünden başka elimde bir şey yoktu. Mutfaktan, ecza dolabından, boyalarım arasından birkaç malzemeyi karıştırdım. Rengini biraz değiştirdim. Kokusuna maalesef çok çare bulamadım, pek de iyi kokmuyordu diye hatırlıyorum. Sonunda baya bi muhallebi ya da krem kıvamında garip bir şey oldu. Kağıda sürdüm ve kenarından yaktım. Oley! Mucize karışım yanmadı ve kağıdın da yanmasını engelledi!
Tabi bu garip karışımı ne bir kağıda ne de herhangi bir eşyaya sürmek pratik hatta uygulanabilir değildi. Belki annemin kakaolu pudingini kağıt üzerine yedirsem o da yanmazdı. Olsun, önemli olan denemekti 🙂
Çocuklardaki hayal gücü de, bir şeyi anlamaya çalışırken kurdukları bağlantılar da bizi hayret ve hayranlık arasında bırakabiliyor. Fakat belki büyükler biraz korkuyorlar alıştıkları dışında bir şeyler düşünmeye ve hemen “icat çıkarma”, “boş işlerle uğraşma” diyerek üstünü örtmeye çalışıyorlar. Bu açıdan düşündüğümüzde belki büyüklerin de bir fikirle ne yapacakları konusunda yardıma ihtiyaçlar var gibi. Hem de çok.
Bir fikirle ne yaparsınız? Nar yayınlarından Türkçe’ye kazandırılan bu eser oldukça güzel ve çok da ilgi gördü. Bir çocuğun kucağını doldurabilecek kadar büyük, ciltli, pek de afili bir kitap bu.
Bir gün bir çocuğun aklına bir fikir gelir. Fakat bu fikirle ne yapacağını bilemez. Bu nedenle o yokmuş gibi davranır ama siz de bilirsiniz ki fikirler öyle kolay kolay zihninizden uzaklaşmazlar. Çocuk aslında bu fikir ile iyi hissettiğini fark eder, onunla ilgilenir. İnsanlar “bu fikirle bir şey olmaz” derler. Ah bu insanlar. İşte birçoğumuz için burası kırılma noktası oluyor. Fikrimize sahip çıkacak mıyız, yoksa insanları mı dinleyeceğiz?
Neyse ki bizim minik delikanlı, sonunda “fikrimi kimse benim kadar iyi bilemez” der ve ona sahip çıkar.
İlk sayfada fikir, küçük olarak çizilmiş olarak karşımıza çıkıyor. Sadece fikrin etrafı yeşillik. Sayfanın geri kalanı siyah beyaz. Fikir ve etkisinin zamanla büyüdüğünü görüyoruz, özellikle kahramanımız artık onsuz bir dünya istemediğinde. Sonlara doğru bütün sayfa/dünya renkleniyor. Kitabın çizimleri oldukça güzel. Okuduğuma göre Mae Besom, çizimlerdeki dokuyu kaybetmemek için kağıt üzerine çiziyor.
Bir Fikirle Ne Yaparsın, çocuklar kadar büyükler için de oldukça güzel, keyifli bir hikaye. Aldığı ödülü hak ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kitap kalitesine rağmen Nar yayınları tarafından bence oldukça uygun bir fiyata piyasaya sürülmüş. Çevrenizdeki her çocuğa bir tane hediye etmek isteyebilirsiniz. Nasıl, iyi fikir değil mi?
Kitabın girişinden:
Fikirler ne olur? Neye dönüşür? Büyük şeyler, cesur şeyler, akıllıca şeyler, saçma şeyler, iyi şeyler olur. Hikaye, sanat eseri, seyahat, icat, toplum, ürün ve ilaç olur.
Etrafınızda gördüğünüz her şey bir zamanlar sadece bir fikirdi.
Peki, sizin fikriniz ne olacak? İşte bu size kalmış.
Bir Fikirler Ne Yaparsın?
Orijinal Adı: What Do You Do Whith an İdea?
Yazan:Kobi Yamada
Resimleyen: Mae Besom
Çeviren: Tuna Alemdar
Nar Çocuk, 2016
Cevap yok. to “Bir Fikrim Var”
Trackbacks/Pingbacks