Cevahir Altınparmak
Cevahir Altınparmak
Kanalıma Hoş Geldiniz
Akıcı bir dili olan kitapta, ağırlıklı olarak Cevahir’in konuşmalarını okuyoruz. Bazen içinden bazen dışından konuşuyor, anlatıyor Cevahir. Cevahir günümüzde çok karşılaştığımız -ya da en azından öyle olduğu gibi bir imaj olan- zengin ve ünlü olmak isteyen bir çocuk. Bunu kurgu içinde sık sık dile getiriyor.
Cevahir’in önce annesiyle kısır/altın gününe gitmesini ve orada arkadaşları ile geçirdiği dakikalara şahit oluyoruz. Kitapta kısır tarifi bile var. Mahallede geçirilen birkaç saatin ardından ki uzun uzun anlatılıyor oralar da, Cevahir eve dönüşte bir köpek yavrusu ile karşılaşır ve onu eve alırlar. Annesi bir güzel yarasına pansuman yapar. Cevahir’in bu anları kameraya alınmıştır ve haber kanalları bir bir bunu duyurur. Yaralı bir köpeğin eve alınmasına “dünya iyilik ödülü” verilmesi bile istenir ve Cevahir istediğine kavuşur, ünlü olmuştur artık. Ve şimdi bir youtube kanalı açabilir. İşte kitabın sonunda, kitabın ismi de böylece anlam bulur.
Kitabın en güzel noktalarından biri, metinde geçen deyimlerden bazıları önce Cevahir’in anlatımıyla, sonra da asıl manaları ile veriliyor. Birkaç deyimden sonra sadece Cevahir’in yorumunu okuyoruz ama olsun. Okuyucular için öğretici ve eğlenceli birer durak olmuşlar.
Kitaplarda bir de alt metin okumaları olur, biliyorsunuz. Cevahir’in hayatında biraz da bunu yapmak istedim. Öncelikle açıkçası sürekli zengin ve ünlü olmak isteyen bir karakter ne kadar doğru bilemiyorum. O yaş grubunu yakalamak için, onların gündemlerinde olan böyle bir konu pekala seçilebilir. Fakat zaten konudan ziyade nasıl ele alındığı her şeyin rengini değiştirmiyor mu? Cevahir’in bu isteğine eleştirel bir yaklaşım henüz yok, bakalım devam kitabı nasıl ilerleyecek…
Cevahir’in gittiği altın gününde verilen imaj da bol bol dedikodu yapan hanımlar… Ailede ise yine anne uzun uzun konuşuyor baba onu dinlemiyor. Otomatik bazı cevaplar ile geçiştiriyor. Baba ile dedenin diyalogu da otomatikleşmiş durumda. Bir yandan bu haliyle, pek çok evde böyle diyebilirsiniz. Fakat kitaplarda yine “nasıl” yer aldığı önemli. Eleştirel bir bakışla olsaydı diye umuyor insan. Yetişkinler bu manzaradaki olumsuzluğu net okuyabilse de, çocuklar için öyle olur mu, düşünmek gerek.
Dikkatimi çeken bir başka nokta da köpek Bikaçu’nun hikayesinde. Anne, köpeğin evde durmasına izin vermiyor ve ona balkonda yer ayarlıyor. Cevahir ise “Köpek evde kalmaz anayasada mı geçiyor sanki? Sen uygun dersen uygun olur anneciğim.” diyor. Köpek mevzusu hassas bir konu iken annenin tekelinde gibi sunulması pek doğru gelmedi. Bir diğer nokta ise, evin balkonunun drone ile kameraya alınması. İyi davranışlar haber yapılacak diye böyle mahremiyet ihlali hükmündeki çekimler lütfen hiç birimize normal gelmesin.
Yazar, hikaye dergilerinde de ürün veren bir isim. Bundan sonraki kitaplarını da merakla bekliyoruz.
Kitabın çizimleri Bâlâ Erfidan’a ait.
Cevahir Altınparmak
Kanalıma Hoş Geldiniz -1-
Yazan: Sıddık Yurtsever
Resimleyen: Bâlâ Erfidan
Mecaz Çocuk
Cevap yok. to “Cevahir Altınparmak”
Trackbacks/Pingbacks