Duygularımı Fark Ediyorum
Kendimi bildim bileli “insan”ı merak ettim. İnsanın davranışları, hisleri, sevinçleri, karakterinin nasıl oluştuğu… Bu nedenle eğitim hayatım çok farklı kulvarlarda ilerlediğinde bile insanın ruhaniyeti, psikolojisi alanında eğitimler aldım, okumalar yaptım, gözlemledim.
Bu süreçte aslında hislerimizin, duygularımızın ne kadar da bizi yönlendirdiğini gördüm. Ki psikoloji de artık “hissediyorum, o halde varım” noktasına geldiğine dair cümleler duyuyorum. Üniversitede çok sevdiğim bir defterimin başında Goethe’nin şu cümlesini yazmıştım: Hissetmiyorsanız, size düşen payı alamazsınız!
Duygular, hislerimiz en mantıklı görünen kararlarımızda bile bizi büyük ölçüde yönlendiriyorken, çocukluktan itibaren onları bastırmak üzerine kurulu bir sitemin içine doğuyoruz. “Sus ağlama, acımamıştır o kadar!” “Senin karnın nerde ki ağrısın?!” “Bu kadar gülme, ağlarsın!” “Sen nerden bilecen aşkı!”
Huh! İlkokul öğrencileriyle yaptığım çalışmalarda bile, daha o yaşta duygularını ne kadar da az tanıdıklarını gördüm. E büyüyüp, depresyon denizine dalında, kendisini o noktaya getiren duyguyu nasıl tanımlasın? Çok öfkelendim, kızdım… Biraz derinlere inince asıl hisler ortaya çıkıyor: kendimi çok değersiz hissediyordum…
Duygular konu olunca heyecanlanıyorum 🙂 Bu yüzden Tuğba Akbey İnan çocuklar için duyguları fark etmek, tanımak üzerine kitap projesi ile kapımı çalınca da çok heyecanlandım. Harika bir fikir dedim. Çalışmaya başladığımızın üzerinden bir sene geçtiğinde nur topu gibi Oyuncak Ev kitabı karşımızdaydı.
Çocuklar bırakalım da duygularını fark ederek büyüsünler. Böylece herhangi bir olayda onları aslında neyin sevindirdiğine ya da neyin üzdüğüne kolayca karar verebilecekler. Böylece insan ilişkilerinde yorumlar üzerinden kanılara sahip olmak yerine (beni adam yerine koymuyor, kesin ondan böyle yaptı) işin perde arkasındaki sebebi görüp (sanırım kendini savunma hissi ile hareket ediyor şu anda, benden zarar gelmeyeceğini anlayınca böyle davranmaktan vazgeçer) hem kendi hem başkalarının hayatına çok daha değerli katkıları olacaktır. Duygular bu uzun hayat yolculuğunda taktığımız, bakışımızı netleştiren gözlükler gibi. Cezve Çocuk yayınlarından çıkan Duygularımı Fark Ediyorum serisi de (4 kitap, 5’e tamamlanacak) çocukların duygularını fark ederek, kriz anlarını nasıl çok daha rahat çözüme kavuşturabileceğimizi anlatıyor. Bu yönüyle çocuklar kadar büyükler için de…
Şimdiden iyi okumalar.
Oyuncak Ev, Dağılan Misketler, Unutulan Araba, Misafir Oyuncak Kutusu
Tuğba Akbey İnan, Rabia Gülcan Kardaş
Resimleyen: Afra Elif
Cezve Çocuk, 2017
Cevap yok. to “Duygularımı Fark Ediyorum”
Trackbacks/Pingbacks