Eleştiriye Dair

Çocuk edebiyatı kitaplarının, bu topraklarda daha kaliteli olarak okuyucuları ile buluşmasını istiyoruz. Bu, sırf çocuklar televizyondan, cep telefonundan uzak dursun, hem de sınavlarda daha yüksek puanlar alsın derdine bir çözüm olması için kitabı ortaya sunma düşüncesinden de kaynaklanmıyor. Okumanın dar ya da geniş, her kapsamda maksimum fayda sağlamasını umarak, çocuklarımızın iyi eserler okumasını istiyoruz. Bunun için de, tam gelişmediğini düşündüğümüz eleştiri kültürüne yoğunlaşmamız işin gereklerinden biri gibi görünüyor.
Eleştirinin yapılması kadar, karşılanması da bir gelişmişlik göstergesi. www.cocuklarokuyor.net sayfamızda da, bu sayfalardan da kitapları eleştirdik. Yeri geldi, çeşitli kitaplarda, bize çok aykırı bulduğumuz yanları, edebiyat açısından iyi bir kitap olsa bile, içerik olarak kabul edilemez yanları olduğunu vs dile getirdik. Bu eleştirileri, tanıtımları yayınevlerinin, yazarların hayrına yapıyor değiliz. Asıl amacımız okuyucu için bir nevi yardımcı rehberlik olması (ki çocuk kitapları mevzu olunca, ebeveynler, öğretmenler muhatabımız daha çok) ve daha da geniş ve zamanla ortaya çıkacağını düşündüğümüz bir etkisi olarak diğer amacımız da, bu şekilde yayınlarda kalitenin artması… Bu nasıl olacak?
Birçok yayınevi maalesef kitabın çok satması, yazarın çok tanınması, pek çok okuldan, belediye etkinliklerinden davet alması gibi kriterleri yeterli görür oldu. Halbuki bu alanda geçen yıllarımızın neticesinde, ‘iyi bir kitap’ için bunların tek kriter olmadığını çok net fark ediliyor. Biz de çok satsa bile bazı kitaplardaki içeriğin, resimlerin, grafiğin hiç de dimağ zevkimize uygun olmadığını dile getirmek niyetindeyiz. Tabiri caizse çok satıyor diye herkesi ayakta uyuttuğunu sanmasın kimse! (Ağır bir cümle gibi ama değil, yani sadece açık ve net diyelim)
Yayınevleri, yazarlar, okuyucular… Hepimiz daha iyi kitaplar istiyoruz muhtemelen. Bunu tüketim çağına uygun bir şekilde karşılamak için yarışmayalım. Az olsun, öz olsun deyimini belki de en çok kitaplar için kullanmalı değil miyiz? Merak etmeyin, çocuklar da sevdikleri kitapları defalarca okumaktan/dinlemekten keyif alırlar. Onları kitap oburu yapmayalım. Okuma zevkleri gelişsin.
Rabia Gülcan Kardaş
*Bu yazı ilk olarak Okur Dergisi 8. sayısında yayımlanmıştır.