abone ol: Makale | Yorum

Gökyüzü Okulu

0 yorum
Gökyüzü Okulu

 

Bizim yayla evinde en sevdiğimiz şey, akşam olunca balkonumuzda çay içmektir. Çayı çok sevdiğimizden değil sadece, çay içerken yıldızları seyredebildiğimiz için. Yaylada elektrik yok(tu), dağ başı. Şehirde asla göremeyeceğiniz muhteşem bir gökyüzü şenliği izleme imkanınız var. Hatta bazen yıldız kaymasına bile şahitlik edebiliyoruz.

Bugünkü kitabımız da şehirden biraz uzaklaşıp, yıldızları görmeye giden bir aile ile ilgili. Anneanneleri ile Rune amcanın ormandaki kulübesine giden çocuklar, Malla ve Otto.

Rune amca Küçükayı, Büyükayı, Kutup yıldızı, Orion takım yıldızı gibi ilk bakışta kolayca fark edilebilecek yıldızları tanıyor çocuklara. Hem gece hem de kış olduğundan, yıldızları tanımaya içeride devam ediyorlar. Sonra da anne-babaları Vikinglerden, Babillilerden bahsediyor. Yıldızlar mevzu olunca konu çok derin biliyorsunuz. Yön bulmadan başlar, müneccimlikten, burçlardan devam eder. Öyle de oluyor.

Çocuklar yıldızlar, gökyüzü mevzu olunca çok meraklı ve heyecanlı oluyorlar. Malla ve Otto da hemen astronot olma hayalleri kurup, hangi gezegenlere gitmek istediklerini konuşuyorlar.

Kitapta ayın fazlarından, güneş sisteminden de bahsediliyor. Gezegenlerin güneşe olan uzaklıklarını göstermek için, Malla ve Otto’nun annesi bahçede kartopu ile işaretlemeler bile yapıyor.

Sonlara doğru bazı gezegenlerin isimlerinin nereden geldiği anlatılmış: Bütün gezegenler isimlerini eski Roma tanrılarından almıştır. Mars savaş tanrısıydı. İnsanlar savaşları kazanmak için ona dua ederlerdi. Mars genç ve güçlü bir tanrıydı.

En büyük gezegen Jüpiter’dir. Roma mitolojisine göre Jüpiter aynı zamanda tanrıların babasıdır. O bütün tanrılardan üstündür.

Yıldızların isimleri nereden gelmiş, öğrenmek güzel bence. Fakat karışıklık olmaması açısından, burada yine de mitolojiden, pagan kültürden bahsetmekte fayda var çocuklara ki…

Kitapta Miladi ve Hicri takvim farkı, Ramazan ve Kurban bayramlarının her sene farklı tarihlere gelmesi de çok net ve kısaca anlatılmış.

Kitabın sonunda Rune amca söz verdiği gibi bir teleskop yapıyor ve Otto dolunayı izliyor.

Kitap bilgi ağırlıklı olduğu için kurguda zayıflıklar göze çarpıyor. Fakat yine de iki küçük kardeşin yıldızlar hakkında bilgi edinmeye çalışması, karlı bahçede hazırlanan güneş sistemi vs okuyucuların zihninde yer edinecektir.

Yıldızlarla, gökyüzü ile alakalı her kitabı, bilgiyi seviyorum. Böyle kitapların bizim yazarlarımız tarafından da yazılmasını, detaylı ve renkli anlatımları, müthiş bir görsel hazırlıkla birlikte okumayı umuyorum. Ben fısıldayayım da, kim duyar ve yaparsa…

Şimdiden iyi okumalar.

 

Gökyüzü Okulu

Yazan: Ewa Malmborg

Resimleyen: Lisa Sollenberg

Kanat Çocuk

1.Baskı Temmuz 2009

37 sayfa

 

Gökyüzünü seviyorsanız Şu Acayip Uzay’a da bir bakmalısınız…

 

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: