Gönül Kuşu
Gönül Kuşu arkadaşımın tavsiyesi ile okuduğum bir kitap. Okur okumaz da çok sevdim. Hemen bir başka arkadaşıma daha okuttum. Ona kitaptan bahsederken, bu biraz da yetişkinler için yazılmış galiba, dedi. Heh işte bak çocuk edebiyatı dediğin tam da budur, dedim. Gönül Kuşu aslında kısa cümleleri, tam sayfa resimleri ile 3 yaşındaki çocuğa bile okuyabileceğiniz bir kitap. O belki bir hayvan masalı dinleyecek bu kitaptan. Fakat bir yetişkin, insanın ruhuna, bilinçaltına yapılan göndermelerle çok daha farklı bir kurguyu keşfedecek. Çocuk edebiyatı dediğimiz bu işte. Kokusundan rahatsız olan yoktur umarım ama biraz soğan gibi 🙂 Cücüğüne inene kadar, katman katman manası var 🙂
Gönül kuşu, hepimizin içinde olan ama bazen sesini hiç duy(a)madığımız bir kuştur. Evet, herkesin, nefes aldığı andan itibaren bir gönül kuşu vardır, hiç görmeyecek olsalar da… Bizim hissettiğimizi hisseder, bizimle üzülür, sevinir, coşar. Kitap bu şekilde bilgilerle pek basit bir anlatımla başlıyor. Haliyle alışageldiğimiz bir metafor vs diye düşünürken, benim kırılma noktası dediğim bir anda, bize Gönül Kuşu’nun çok daha derin manaları olduğunu gösterecek köşeyi dönüyoruz.
Derin Manalar
O köşe, Gönül Kuşu’nun bir sürü kutudan oluştuğunu ve her kutunun özel anahtarı olduğunu okuduğum satırlar oldu. “Hissettiğimiz her şeyin bir kutusu vardır.” Kıskançlık kutusu, mutluluk kutusu, aylaklık kutusu, öfke kutusu. Burada muhtemelen bir çeviri güzelliği olarak “açtırma kutuyu….” benzetmesi var ki, pek yerinde bir destekleyici olmuş mana için…
(Bu kutu benzetmesi bana direk Dominic O’Brien’ı ve hafıza sarayını hatırlattı…)
Kuşumuz bazen sessizlik kutusunu açmasını istediğimiz halde, emirlere karşı gelir ve konuşma kutusunu açar. Aslında onun tek amacı, bizi bize anlatmaktır. Bazen bize seslenir ama duymayız, kutularda kapalı kalan duygulardan bahsetmek istiyordur bize…
Kitap güzel bir öneri ile bitiyor. Gece herkes uykudayken gönül kuşumuza kulak vermemiz tavsiyesi ile… Yani diğer insanlar gibi, diğer sesler de uykudayken… Gece ibadetlerinin, gece yol almanın önemi geldi mi hatırınıza?
Kitabın resimleri de pek hoş. Ne çok öne geçmiş, ne de silik kalmış… Bir insanın, kuş gölgesi ile resmedildiği sayfa ayrı bir derinlik veriyor manaya…
Gönül kuşunuzu her dem duyabilmeniz dileğiyle, şimdiden iyi okumalar.
Yazan: Michal Snunit
Resimleyen: Sedat Girgin
Çeviren: Fatih Erdoğan
Mavi Bulut Yayıncılık, 3. Basım Ekim 2017
3+