abone ol: Makale | Yorum

Gündüz Baykuşu Morpi

0 yorum

Baykuşların doğu metinlerinde bilge kuşlar olarak anılmasına şaşırıyoruz bazen. Ne de olsa bir “uğursuzluk” etiketi de var üstlerinde. Halbuki definelere malik viranelerin kuşlarıdır onlar, bizim göremediğimizi görmeleri, saklıyı keşfetmeleri ile bilgedirler. Ben de daha yenilerde baykuş ve bilgelik üzerine bir şeyler dinlemişken nasip oldu Morpi’yi okumak. O bir Kukumav kuşu, gündüzleri uçan bir tür ve gündüzleri sevdiği için geceleri ışık yanan pencerelerin yamacına konuyor.

Kitabımız “sıkılmak” duygusundan yola çıkmış. Eskilerin “sıkı can iyidir, tez çıkmaz” gibi aslında ileriye doğru bir götürmeyen tepkisinin yerine, can sıkıntısının yeni keşiflere gebe olduğunu hatırlatıyor bize. Bunu da baykuşları seven bir halkın özgürlüğü ile birleştiriyor. Filistinlilerin…

Filistin, Kudüs, Aksa üzerine ne kadar çok kitabımız olsa o kadar iyi. Antep, Urfa, Konya, Halep gibi…

Morpi de o kitaplardan biri işte, ne güzel. Canı sıkılan çocuklara yeni hayellerinde, çözüm fikirlerinde bir ufuk gösteriyor. Üstelik kitap Felafel tarifi de içeriyor. Bir türlü kıvam tutturamayan bana çözüm olur umarım bu tarif. Daha olmadı, yazarın kapısını çalarım J

Can sıkıntılarımızın(harabe) içindeki keşifleri (hazine) ortaya çıkarma gayreti ve umuduyla, şimdiden iyi okumalar.

Gündüz Baykuşu Morpi

Yazan: Hatice Özdemir Tülün

Resimleyen: Sena Nur Toslak

Editör: Fatma Hazan Türkkol

Cezve Çocuk, Ocak 2021

4+

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: