abone ol: Makale | Yorum

Keçi Masalı

0 yorum
Keçi Masalı

Bu kitapta yaramaz mı yaramaz, inatçı, aksi bir keçinin köylüye ettiklerini dinliyoruz. Evet bir kitap bu aslında ama masal kitabı olunca dinliyoruz dedim. Çünkü kitabı okurken bir yandan Kadirağa’yı bir yandan köylüleri dinliyorsunuz sanki.

Kitabın giriş bölümünde bir tekerleme bulunuyor, geleneğe uyarak masalı bir tekerleme ile başlatmış yazar amma pireler de develer de yok bu defa.

20161022_142622

Yine metnin içinde de çokça kafiyelere yer verildiği için o masalsı hava hiç kaybolmamış.

İnatçı keçimiz (bakın keçimiz oluverdi birden) Kadirağa için pek kıymetli olduğundan köylü, yaramazlıklarına ses çıkartamıyor. Hani babaanne ve dedelerinin gölgesinde iş çeviren minikler gibi. Fakat yaramazlığın da bir sınırı var. Onu aşınca terlik gelme ihtimali var. Terlikler yerinde dursun amma bizim keçi pek durmayacak gibi. Peki keçi gitse, o yaramazlıklarına rağmen köylü onu arar mı dersiniz? Beterin beteri var, benden söylemesi.

Keçi Masalı yıllar önce Ayla Çınaroğlu’na imzalattığım bir masal kitabı. Ara ara çıkarıp okuyorum. Benim için bu kitabın özel bir hatırası var çünkü. Üstelik hem masal olması büyük bir keyif hem de inatçı keçinin peşinden gitmek heyecanlı bir koşuşturmaca. Her ne kadar son durak inatçı keçimiz için çok iyi bitmese de neticede köye de köylüye de güzel bir ders vermiş olmasına değer belki de.

Çocuklarımızı daha çokmasalla buluşturalım ve biz de yollarımızı hiç ayırmayalım. Masal okumak, dinlemek her insana katkı sağlayan, ruhu dinlendiren ciddi bir iş bence.

 

20161016_182028

Masalda bir Bilgekişi var. Aslında biraz Nasreddin Hoca gibi. Ben nedense, anadili Türkçe olan metinlere Bilgekişi gibi, hafif çeviri tadındaki isimlendirmeleri yakıştıramıyorum.  Aksakallı, pir-i fani, dede vs dense masal tas tamam olacakmış gibi sanki.

20161016_181440

Keçi Masalı’nda karşımıza Mustafa Delioğlu’nun rengarenk ve çılgın çizimleri çıkıyor. Böyle bir masalda bu çizgiler dışında bir çizim pek hayal edemiyorum. Masaldaki tempo her karakterde, hatta karakterlerin giysilerinde var gibi, o al yanaklara koşuşturmacanın ritmi gelip oturmuş sanki

Yatmadan önce okunursa mışıl mışıl uykuya dalar mı çocuklar bilmem ama belki bir pazar öğleden sonrası okursanız, eğleneceğinizden eminim.

 

Keçi Masalı

Yazan: Ayla Çınaroğlu

Resimleyen: Mustafa Delioğlu

Uçanbalık, İkinci basım 2005

29 sayfa

 

Rabia Gülcan Kardaş

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: