Kena Story
Kendi tasarımı oyunlarıyla yerli kutu oyunu piyasasında yer alan Zeren’s Universe firmasının bizleri en çok heyecanlandıran oyunuyla karşınızdayız. Ozan Zeren’in oyun tasarım tecrübesinin İpek Güzel Zeren’in tiyatro altyapısıyla bir araya gelmesinin güzide bir sonucu olan Kena Story, 2 ile 6 oyuncu tarafından oynanabilen, kooperatif bir hikaye anlatma oyunu.
Kena’ya başlarken bütün oyuncular bir araya gelip hikayenin başlangıcını belirliyorlar. Burada tespit edilmesi gereken unsurlar ana karakterin ismi, mesleği ve yaşadığı şehir. Hikayenin geri kalanı oyuncuların hayal gücü ve hikaye kartlarıyla şekil alıyor.
Oynanıştan kısaca bahsetmeye başlayalım isterseniz. Kena’da sırası gelen oyuncu, oyunun kaçıncı turu olduğuna bağlı olarak hikaye kartları destesinden 2 veya 3 kart seçiyor. Bu kartlarda oyuncudan hikaye akışına belirli unsurlar katması talep ediliyor. Örneğin “Hikayeye bir ihanet ekle,” veya “Hikayeye bir ağaç evi ekle,” gibi. Oyuncular hikayeyi kendilerine devredildiği noktadan devam ettirirken bu kartlardaki talepleri yerine getirerek puan topluyor ve oyun alanında piyonlarını ilerletiyorlar. Her oyuncunun turu 1,5 dakika sürüyor. Bu süre zarfında hikaye kartlarını başarıyla hikayeye işlemeyi başarmış oyuncular eğer ek süreleri varsa ekstra kartlar çekip puanlarını artırabiliyorlar.
Bu noktada oyunu tekdüzelikten kurtaran varyantlardan bahsetmek istiyorum. Oyunla birlikte gelen standart desteyi kullanmanız halinde hikayeleriniz gerçek hayattan kesitler şeklinde olacaktır. Bunun yanında oyuna bir çeşit ek paket gibi düşünebileceğiniz bilim kurgu ve fantastik kurgu kartları da oyunun içinde yer alıyor. Bu destelerden istediklerinizden altışar kartı hikaye destesine oyunun başında karıştırmanız halinde biraz daha soslu çeşnili bir oyun sizleri bekliyor olacak. Yapay zekadan klonlamaya, elflerden kurtadamlara her türlü sürprize açık olsanız iyi olur.
Oyunda yer alan bir diğer kart türü ise Alkış kartları. Genel bağlamda olumlu olan bu alkış kartları oyunculara ek puan, korunma ve ek kart çekme gibi güzellikler sağlıyorlar.
Son kart türü ise benim de favorim olan Karakter kartları. Bunları çektiğimiz zaman istediğimiz oyuncuya uygulayabiliyoruz. Kartı verdiğimiz oyuncunun hayatını eğlenceli bir biçimde zorlaşıyor. Hikayeyi rap yapar gibi anlatmaktan, sarhoş gibi konuşmaya kadar çeşitli zorluklar içeren bu kartları uygulamayı başaran oyuncu ek puanlar kazanırken, başaramazsa puan kaybediyor.
Son olarak oyunun oldukça hoşuma giden bir güzelliğinden bahsederek yazıya son veriyorum. Oyun içindeki bazı Hikaye ve Karakter kartlarının üzerinde 3 adet kırmızı küp resmi bulunuyor. Oyun başlamadan önce bu kartları destelerden çıkarmanız halinde Kena Story oyununu gönül rahatlığıyla 8-12 yaş arası çocuklarla da oynayabilirsiniz. Bizler için şu anda çok büyük sorun teşkil etmese de özellikle kızlarım büyüdüğünde bu özelliğin oldukça işime yarayacağını söyleyebilirim. Hoş bir düşünce olmuş.
Şimdiye kadar iki kere deneyimleme fırsatı bulduğum Kena Story’den her seferinde çok keyif aldım. Özellikle fantastik ve bilim kurgu kartlarının da işin içine girmesiyle oyun sırasında oluşacak hikayelerden temiz B filmi senaryosu çıkardı.
Hikaye anlatmayı seven herkese kesinlikle tavsiye olunur. Oyunu D&R mağazaları, Toyzz Shop veya Hepsiburada’dan satın alabilirsiniz.