abone ol: Makale | Yorum

Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe

0 yorum
Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe

Hayat sürprizlerle doludur. Ve kim olduğumuz da o sürprizlere verdiğimiz cevaplarda gizlidir. Daha yakın zamanda ben de sağlık noktasında (bir yakınımdan) bir sürprizle karşılaştım ve cevabım beni pek mutlu etmedi. Sadece bu yüzden değil, hikaye gerçekten insanın yüreğine dokunan bir konuya ve işleyişe sahip olduğu için Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe beni kalbimden vurdu.

Stargardt denilen genetik bir hastalık nedeniyle, Mafalda adında küçük bir kız görme yetisini kaybedecektir ve roman işte bu süreçte, Mafalda’nın dünyasına dahil eder bizi.

Dünyada en çok sevdiği şeylerden biri olan Kiraz Ağacına adımlarını ölçer Mafalda. Kaç adımdan itibaren ağacı görebildiğini ölçer. Ve yavaş yavaş o mesafe kısalır.

Yazarın biyografisinden öğrendiğimize göre kendisi de bu hastalığın taşıyıcısıdır. Zaten Mafalda, bir kitap yazmak istediğini söyler, sonlara doğru. Ve kitabının “Bütün çocuklar karanlıktan korkar” cümlesi ile başlayacağını söyler, gerçekten de elimizdeki kitap aynı cümle ile başlamaktadır.

Bir çocuğun dünyası, yaşadıklarını anlamlandırması, büyüklerin iyilik yapalım düşüncesinde iken nasıl da çocuğun duygularını görmediği, iyi bir arkadaşın her şeyi değiştirebileceği vs gibi daha pek çok önemli bilgiyi, duyguyu aktarıyor kitap. İç kapakta “ilham veren bir cesaret ve kararlılık hikayesi” demiş. Evet, öyle fakat gerçek hayattan uzak bir süper kahramanlık hikayesi değil bu. Mafalda’nın karanlıktan korkmasına, arkadaşlarının, bazı yetişkinlerin ona acımasına hatta artık onunla arkadaş olmayı bırakmasına da şahit oluyoruz.

Özellikle engelli, dezavantajlı çocuklarla çalışan yetişkinler okusa isterdim Kiraz Ağacı’nı. Bu tür imtihanları olan çocuklar/bireyler için de bir merhem görevi görebilir. Velhasıl sahici, sıcak bir hikaye arayan çocuklar ve de yetişkinler için güzel bir seçenek.

Şimdiden iyi okumalar.

Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe

Yazan: Paola Peretti

Çizimler: Carolina Rebei

Çeviri: Merve Okçu

2.Baskı Ekim 2018, 207 sayfa

Timaş Genç, 10+

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: