Kiraz Hanımın Mutfağı

Çocuklara Öyküler alt başlığını taşıyan kitapta üç bölüm var. Öyküler dese de aslında ilk başlıkta bir şiir okuyoruz. Şiir-öykü denebilir belki de. Yatak Kitabı adını taşıyan bu bölümde yatak üzerine ne hayaller ne hayaller var. Bir yatak ne şekillere sokulur, ne fonksiyonlar eklenir, nasıl eğlencelerin beşiği olur, okuyabilirsiniz. Bölümlerin bazısı eğlenceli gelse de kimi yerler benim için “ıyy o kadar olmasın” denilecek unsurlar barındırıyordu. Yatağımın üzerine reçel dökülsün istemem asla!
İkinci başlıkta ise pek sevdiğim bir hikaye karşıladı beni. “Hiç Önemi Yok” Elbisesi. Bayram günleri yeni elbisenin, yeni ayakkabının heyecanını yaşamış bir nesildenseniz sanırım bu hikaye sizi iyice sarıp sarmalayacak. Kıyafet yürüyüş öğretir derler ya, bu masalda da aslına benzer bir duygu yok değil. Kimilerinin bir şeyi reddediş sebebinin, bir başkasında nasıl da avantaja döndüğünü de görebiliyoruz.
İçinde geçen tekrar unsurları ile bence masal anlatıcılarının da keyifle aktaracağı bir metin bu. Çocuklar bu hikayeyi dinlerken nasıl mutlu olup, gözlerinde canlandırırlar diye düşünüp durdum okurken. Masal ve hikaye anlatıcılarına özellikle bu hikayeyi mutlaka okumalarını tavsiye ediyorum. İlk fırsatta ben de çocuklara anlatmak niyetindeyim.
Sonuncu hikayemiz de kitaba ismini veren metin. Yine pek tatlı. Çok da mesaj içerdiği, özellikle günümüz insanına diyecekleri olan bir metin olduğunu düşünüyorum. Hikayede, pek lezzetli yemeklerin piştiği bir mutfaktaki alet-edavata dikkatimizi çekiyor yazar. Bu mutfakta her şeyin yolunda gitmesini kolaylaştıran iki peri vardır. Ve bu iki peri bir gün mutfak eşyalarının dileğini yerine getirmek zorunda kalır. Her eşya, bir başkasının görevine öykünmüştür ve onu da çok iyi yapacağını düşünmektedir. Mesela fırın, gömlek ütülemeyi pekala başarabileceğini düşünür ve dener de… Waffle makinesi de harika buzlar yapacağından emindir… Sonra neler mi olur? Tam bir curcuna! Neticede herkes kendi görevinin, kendisi için en iyisi olduğuna karar verir. Tecrübenin öğreticiliği anlamında, eğitim/değerler hikayeleri ile meşgul olanlara da güzel bir örnek olabilir bu hikaye.
Hoşlanmayacak anneler için ufak bir uyarı: Kitapta noel kutlaması, periler ve domuz resimli bir gazete çizimi var. Fakat konuyu pek etkiledikleri söylenemez.
İyi bir edebiyat örneği olarak kitabı burada anayım. Şimdiden iyi okumalar.
Çocuklara Öyküler
Yazan: Sylvia Plath
Resimleyen: David Roberts
Kırmızıkedi Çocuk
3.Basım Ekim 2017, İstanbul
85 sayfa, 12+