Kuşların Şarkısı
Mantıkut Tayr çocuk hayal gücünü cezp edecek bir müthiş hikaye. Kuşlar birlikte, kuşlar padişahını bulmak üzere çok zorlu bir yola çıkıyorlar. Şimdinin diliyle “fantastik” bir film için eşsiz malzemeler var hikayede. Geleneğimizin kültür ve insan terbiyesi kodlarını ihtiva eden her eser gibi de adım başı sembol, derin bir mana var Kuşların Şarkısı kitabında.
Evet, elimdeki eserde Kuşların Şarkısı olarak isimlendirme yapmak tercih edilmiş. Tercih diyorum çünkü bire bir tercüme olsaydı Kuşların Dili olarak çevirmek daha doğru olacaktı galiba.
Kuşların bilgesi/ermişi Hüdhüd, Kaf Dağı’nın ardında yaşayan Simurg’un kanadından düşen bir tüy görür. O tüyü görünce, tüyün asıl sahibine olan bağlantıyı kurmakta gecikmez gönlü. Aşk ile yollara düşmek ister. Ama ne demişler evvel refik, sünnet tarik. Önce yol arkadaşı sonra yol. Hüdhüd de bu zorlu yolculukta –sevilene kavuşmak hep zor imiş- kendisine yarenlik edecek kuşlar arar. Bu arayış aslında onlara rehberlik etmek, onları da Simurg’a ulaştırmak içindir. Fakat kuşlar çok “insancıl” bir şey yaparlar, bahane bulurlar. Alın size kuş hikayesi ama işte size insanın şifreleri. Şöyle bir dönüp bakınca kendimize ne çok bahane üretebiliyoruz. Halbuki yüz gülümseten, o tatmin duygusunu veren sonuçların hepsinin altında bahane olacak nice malzeme ama onları bahane yapmamış bir gayret yok mudur? Bahane üretmekle ilgili kişisel gelişim, kendini gerçekleştirme akımları vs çok şey söylüyor. İsteyen o sokağa da girsin ama biz kitaptan ayrılmayalım.
Sembollerle insana dair şifrelerin anlatılması kişinin, burada çocuğun, kendini bilmesi adına çok önemli diye düşünüyorum. Çocuk tabi ki o derindeki manayı fark ederek okumayacak satırları. Fakat bahane bulup yoldan, zordan, terden kaçıp rahatını seçen her kuşta bence kendi tembelliğinin izlerini görecek.
Kitap, orjinalinden uyarlanmış olsa da çocuklar için hazırlandığı için biraz daha farklılıklar yapılabilirdi diye düşündüm. O yüzden 5+ bile olabilecek kitabı 12+ kategorisine koymak istiyorum. Aslına bakarsanız 3 yaşındaki oğluna da bu kitabı okuyan bir arkadaşım var. Haliyle epey tüylerini yoluyor kitabın, sadeleştiriyor J Ama çocukcağız zaten ancak hangisi hangi kuş onunla ilgileniyor şu anda. O haliyle de çok sevmişti.
Resimler, bir sergiden alınma. Özcan Özcan’ın öğrencileri ve kendisinin minyatürleri kitabı süslüyor. Projenin detayları nette var, oradan okunabilir. Dediğim gibi ben çocuk kitabı olması hasebiyle değerlendirmeye çalışıyorum.
Kendi sanatlarımızın çocuklarla erken yaşta buluşması gerektiğine eminim. Bu onların zevkini, yüzlerce yılın emeği, işçiliği, inceliğini, sanatı ile buluşturacak demek. Bu da bakışlarının, ruhlarının incelmesi demek.
Kitabın nereden temin edebilirsiniz açıkçası bulamadım. Kütüphaneden aldım ben. Fakat sizin için bir iki yere sordum. Bilgi alınca buradan güncellerim.
Lütfen bu tür eserleri muhakkak kütüphanenizde bulundurun. Şimdiden iyi okumalar.
Kuşların Şarkısı
Mantıkut-Tayr
Feridüddin Attar
Uyarlayan: Ayşe Nur Kapusuz
Proje Danışmanı: Özcan Özcan
Proje Koordinatörü: Aslan Demir
Kuveyt Türk Katılım Bankası Kültür Yayınları 5
İstanbul, 2016 12+