abone ol: Makale | Yorum

Maytap ve Prof. Gibi

0 yorum
Maytap ve Prof. Gibi

 

Çocukken de büyüdüğümde de başkalarına şaka yapıp gülmekten hiç hazzetmedim. Bir başkasının –en iyi ihtimalle- şaşkınlığını, korkusunu, çaresizliğini hunharca gülmek için malzeme yapmanın insani olduğunu da düşünemiyorum. Halbuki gittikçe “şaka malzemeleri”nin arttığını görüyoruz. Sosyal medya vasıtası ile viral olarak yayılan çeşitli şakalar bile var artık.

Nam-ı diğer Maytap da işte böyle, kafasını şaka yapmaya yoran bir öğrenci. Kendini “süper numaralar uzmanı” olarak tanımlıyor üstelik. Bilirsiniz, insan neye kafa yorarsa o konuda istidadını geliştirir, kabiliyetleri artar. Eh gece gündüz şaka düşünen bir delikanlı da şaka konusunda ister istemez yeni “cin fikirler”in sahibi olacaktır. Üstelik bu işte “organize” davranır ve arkadaşları Çengel ile Yufka’yı da planlarına dahil eder. Sonrasında da eskilerin deyimiyle “seyreyle gümbürtüyü”.

Eh, bir deyim daha geliyor aklıma, Maytap’ı okudukça… Baltayı taşa vurmak… Çünkü bir şakalarının ciddi ve üzücü bir şekilde son bulmasıyla Maytap tam da bu hali yaşar. Ondan sonra da asıl macera başlar.

Maytap aslında özünde iyi, zeki bir çocuktur. Hani şaka yaparken çirkinleşmez. Bu yüzden hatasını telafi etmek için de epey uğraşır. Bu uğraşı içindeyken aslında ona bu konuda yardımcı olacak bir okula düşer yolu. Aslında gerçekten düşen şey bir saksı. Ah o saksıların başının altından çıkar çok şey. Mesela Bay Gibi.

Siz oraları okursunuz zaten. Maytap, Haylambazlar Okulu’nda gerçek dersini alır. Şakacı bir çocuğa nasıl nasihat etmeli diye düşüneniniz varsa, bu kitaptaki hikaye bence yeterli olacaktır. Ne parmağını sallayarak nasihat eden, ne suçlu hissettiren bir yapısı var. Aksine olmasını istediğimiz tek şeyi anlatıyor/yaşatıyor: kendini karşındakinin yerine koymayı… Empatiyi…

 

Tabi böylece bir anda kahramanımız süper uslu bir çocuk oldu, herkes onu bağrına bastı zannetmeyin. Yani bilirsiniz, değişim tek taraflı olmaz ve biraz zaman alır. İşte Sümeyra Turanalp’in sevdiğim tarzı burada da kendini gösteriyor ve okuyucu için eğlence devam ediyor…

Birçok çocuk kitabında, fantastik unsurların kitaptaki gerçeklikle bir türlü uyuşmadığını görüyorum. Daha yeni böyle bir kitap okudum ve üstelik kitap 3. baskısını yapmıştı. Maytap ve Profesör Gibi’de ise öyle güzel uyum sağlanmış ki, tam da fantastik bir kurgudan beklediğimiz gibi gerçekle aradaki sınır belirsizleşiyor. Tabiri caizse bu ne perhiz bu ne lahana turşusu demiyorsunuz.

Hazır fuarlar ve internet satışlarında indirimler varken Maytap ve Prof. Gibi’yi kitaplığınıza dahil edin derim. Şimdiden iyi okumalar.

 

Maytap ve Prof. Gibi

Yazan: Sümeyra Turanalp

Resimleyen: İbrahim Çiftçi

Erdem Çocuk, 2017

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: