Orman Kalpli Şehir
Bol ödüllü bir kitap olan Orman Kalpli Şehir ile karşınızdayız (Avusturya Çocuk ve Gençlik Kitapları İllüstrasyon Ödülü 1971, Viyana Çocuk ve Gençlik Kitapları Ödülü 1970). Ödüllerin tarihine bakılırsa bu kitap benden yaşlı olmalı. Fakat konu itibariyle oldukça genç. Daha çok para için ağaçların kesilmesini ve yerine “yaşam merkezi” yapılmasını isteyen koyu renk kıyafetli, fötr şapkalı bir belediye başkanı!
Küçük bir şehrin yanı başındaki orman, çocuklara oyun parkı, büyüklere Pazar gezmesi, yaşlılara ferah sohbetler için imkan tanıyordur. Buna rağmen belediye başkanının tek derdi şehri “büyütmektir”. Sizin de dikkatinizi çekiyor değil mi, şehirler ülkeler hep “büyüme rakamları”na göre değerlendiriliyor!
Belediye Başkanı nihayet her şeyin daha büyüğünü yapabilmek için ormanı kullanmaya karar verir. Çocuklar da, hayvanlar da, yaşlılar da, ağaçlar da hatta meşe ağacının kovuğunda yaşayan Küçük Topak Hanım da bu işten hoşlanmaz.
Küçük Topak Hanım bir orman cinidir! “Her daim eğlence ve heyecan peşinde, dost canlısı, küçük bir hayalet” diye tanıtıyor onu bize yazar. Saçları mevsimlere göre renk değiştiriyor üstelik. Nihayetinde Küçük Topak Hanım’ın önemli bir katkısıyla ama tabi ki çocukların da çalışmasıyla Belediye Başkanı ormanı yok etmekten vazgeçiyor.
Tam her şey düzeldi, Belediye Başkanı ormanı, ormandaki canlıları, çocukları nihayet anladı derken, hikaye bitmiyor. Büyüme isteği de. Sadece Belediye Başkanı, ormanı yok etmek yerine, -bence- hapsetmeyi seçiyor. Büyük şehrini ormanın çevresine inşa ediyor. Anladınız mı neden orman kalpli şehir?
Açıkçası ben bu yaklaşımı fazla modern buldum. Ormanı bir bölgeye hapsetmek yerine ormanla, ağaçlarla iç içe şehirler imar etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Beton binaların arasına sıkışmış bir ormanın, büyükçe bir parktan, kafes içindeki bir aslandan farkı var mı?
Kitabın çizimleri ödüllü. Hakikaten rengarenk, canlı, güzel çizimler. Çizerin yapraklarla yaptıklarını insanın hayallerini dürtüyor. Acaba ben de yapsam, daha neler yapılabilir vs diye.
Kitap çok tatlı bir yaz hikayesi olabilir. Sadece ormanı şehrin içine hapsetmesek daha iyi olacağını unutmayalım yeter.
Şimdiden iyi okumalar.
Orijinal Adı: Das Stadtchen Drumherum
Yazan: Mira Lobe
Almancadan Çeviren: Genç Osman Yavaş
Resimleyen: Suzi Weigel
Final Kültür Sanat, 1. Baskı Mayıs, 2017