abone ol: Makale | Yorum

Peygamberimi Tanıyorum

0 yorum
Peygamberimi Tanıyorum

 

“Başlarken” bölümünde heyecanlandığım bir kitap “Peygamberimi Tanıyorum”. Kitapta kronolojinin “tarihlerle değil, duygularla” ve olaylarla verildiği yazıyordu. Ne güzel dedim, bütün siyeri çocuklara vermek düşüncesinde olmayan bir kitap okuyacağım galiba. Yine Başlarken bölümünde kitabın Peygamberimizin (as) hayatı olduğunun “gizli tutularak” önce insani yönleriyle tanıtıldığı yazmış. Bir çocuk bu kitabı okuyorsa kapağından, isminden hareketle bu gizlilik geçerli değil tabi. Bir eğitimci çocuğa okuyorsa, çocuk yine de anlayacaktır diye düşündüm. Okumaya başladım…

Süt anne ile kreş hocası benzetmesi iyi oturmamış sanki?

Öncelikle bildiğim kadarıyla, kitabın yazım aşamasından önce yıllardır hikaye olarak okulöncesi çocuklara anlatılmış bir kurgusu var. Bu nedenle bu kitap kimler için diye sorarak da okudum. Eğitimciler için mi, çocuklar için mi? Özellikle ilk sayfalardaki dil, kitabın okul öncesi için hazırlandığını düşündürtüyor. Fakat o yaş ne kadar uygun, emin değilim.

“Bahira’nın gözleri doing” Sevdim 🙂

Genel olarak beğendiğim, akıcı dili, konu aralarında çocuklara yönelttiği sorular ile okuyucu/dinleyici düşünmeye sevk edilmiş bir çalışma. Konu, günümüzle irtibatlandırılmak istendiğinden ara ara cep telefonu, uçak vs gibi kelimelerle benzetmeler vs yapılmış.

Bu tür siyer-i nebi ve peygamberler tarihi kitaplarında bütün olaylar/kronoloji çocuklara verilmek isteniyor. Eğitimci, yayıncı gözü mü bunu yaptıran bilmiyorum. Başlarken kısmında heyecanlandığımı söylemiştim. Fakat kitabı okudukça -ki 200 sayfa henüz Medine dönemini içermiyor- bu açıdan biraz hayal kırıklığına uğradım. Mesela Mekke döneminde Peygamberimize (as) yapılan hain planlara bolca yer verilmiş. Gerek var mı?

Yine bu “Hain Plan”ları anlatan 4 bölüm varken, Mirac gibi olağanüstü, çocuklara harika gelebilecek bir olay, bir iki sayfada bitivermiş. Velhasıl bana kalsa, konu seçimi olarak pek çok yeri eleyebilirdim.

Metinde, dilin şiddet içermemesine özel dikkat gösterilmiş. Bu iyi geldi. “Kötü davranmak” şeklinde ifade edilmiş pek çok olay. Bu tarzdan memnunken, Hz. Ömer’in kötü niyetle Peygamberimize (as) gitmesi ve Hicret esnasındaki “Hain Plan 4” bölümünde şaşırdım kaldım. “Öldürmek” kelimesi yerine “işini bitirmek” ifadesi kullanılmış! Hangi çocuk bundan gizlediğimizi düşündüğümüz manayı anlamaz?

Dediğim gibi konu açısından kitapta yer almasına gerek olmadığını düşündüğüm bölümler oldu.

Söylemeden geçemeyeceğim bir bölüm de Peygamberimiz (as) ve Hz. Hatice münasebeti. Verilen hali ile hiç de uygun gelmedi bana. Günümüz dili, çocuk seviyesi vs derken, ilk önce böyle bir kitapta takınmamız gereken ince dili kaybediyoruz sanki.

Kitapta genel olarak Peygamberimize (as) seslenişler iyi olsa da pek çok yerde “Muhammed” diye geçmiş sadece. Müşriklerin dilinde bir nebze tolore edilebilir –belki!- bu sesleniş ama haricinde de kullanılmış olması iyi gelmedi.

Kitabın Medine bölümü de yayınlanacak. Umarım bütün kronoloji, savaşlar vs yerine Peygamberimizin (as) ahlakı ile daha çok ön planda olduğu bir metin okuyabiliriz.

Resimler Büşra Kaygın’ın güzel çizimleri. Dış kapak kılıfı bir kronolojik bir poster aynı zamanda. Kitapta “İçindekiler” bölümü ve Kaynakça da olmalıymış. Her kitap bir emek mahsulü. Böyle önemli bir konu için bu gayret ve emek, umarım 2.baskıda ve Medine bölümünde çok daha güzel olarak bize ulaşır.

Şimdiden iyi okumalar.

 

Dünyayı Değiştiren Çocuk-1

Hayalini Kuruyorum

Peygamberimi Tanıyorum

Yazan: Esra Aksoy

Resimleyen: Büşra Kaygın

Nesil Çocuk, Mayıs 2019

200 sayfa, 8+

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: