Ubeydullah’ın Keşif Defteri
Bir kitabın harita hediye etmesi benim için baştan kazanılmış artı bir puan. Defter hediye etmesi de öyle. Ubeydullah’ın Keşif Defteri kitabını, bu yüzden +2 puanla başladım okumaya.
Ubeydullah, babasının işi nedeniyle Arabistan’a gider. Orada edindiği arkadaşı Huzeyfe, Ubeydullah’a rehberlik eder. Bu rehberlik esnasında 3 komutan sahabe, hikayeye konuk olur.
Sade, akıcı bir metni var kitabın. Kurgu yoğun değil ama görünmez de değil, silik kalmıyor. Kurgu içinde, Huzeyfe’den komutanları dinliyoruz. Bilgi okuyucuyu sıkmadan, kurguyu gölgede bırakmadan verilmiş.
Kitap, komutanların hayatından öğrenebileceğimiz çıkarımları da sunuyor bize. Ayrıca kendi okumalarımız sırasında yapacağımız keşifler için de bir defter veriyor. Kurguda da Ubeydullah’ın böyle bir deftere notlar alması, defteri de daha anlamlı kılıyor.
Kitap ile ilgili değişseydi dediğim iki nokta var. Nazar boncuğu niyetine. İlki kapaktaki karakter çizimi. Kahraman komutanların konu edildiği bir kitapta romantik bakışlı bir çizim olmasaydı, dedim. Hatta delikanlı çiziminden çok kirpikleri vs ile biraz kıza da benzemiyor mu? İnşallah 2. baskıda değişir.
İkincisi için ne yapılabilirdi tam emin değilim. Bahsi geçen komutanların sonuncusu Ka’ka bin Amr. Çocuklar bu ismi duyunca nasıl da kıkırdayabilir, düşünmeden edemedim. Sahabenin başka bir künyesi isim olarak kullanılabilir miydi acaba?
Kitabın ara notları, çocuğa hitabı okumayı keyiflendiriyor. Bu güzel kitap için iyi okumalar, defter için de iyi yazmalar dileyelim.
Ubeydullah’ın Keşif Defteri
Yazan: Rabia Aktaş
Resimleyen: Suat Karadağ
Nisan 2018
Siyer Çocuk Yayınları, 46 sayfa
Yorumlarınız benim için çok kıymetli. Çocuklarıma aldığım bazı kitaplardan pişman olmuyorum böylece 🙂