abone ol: Makale | Yorum

Vahşi Robot Kaçıyor

0 yorum
Vahşi Robot Kaçıyor

İyi bir kitap okudum. İyi bir kurgu, iyi bir dil… Fazla resimli olmamasına rağmen, grafik işinin ne kadar önemli olduğunu da gösteren bir kitap. Spoiler sayılmaz sanırım, burada bahsetmek zorundayım. “Ardından her yer kapkaranlık oldu.” cümlesi ile biten sayfayı çevirdiğinizde, iki tam sayfa karanlık, simsiyah iki sayfa ile karşılaşıyorsunuz mesela. Ne kadar basit bir hamle ve ne kadar müthiş bir etki.

Neyse gelelim konuya…

Vahşi Robot Kaçıyor (aslında bu devam kitapmış. İnşallah ilkini de okuyacağım.) adını görünce biraz mırın kırın ettim. Vahşi ve robot, acaba soğuk bir bilimkurgu mu okuyacaktım? Tam tersine sıcacık “insani” bir öykü çıktı karşıma. Artık eski bir model sayılan ROZZUM 7134 bir çiftlikte çalışması için satın alınmıştır. Fakat aklı/kalbi vahşi hayatında (Türkçe’ye yaban diye mi çevrilseydi acaba?) ve geride bıraktığı oğlunda (evlatlık edindiği kaz) kalmıştır. Evet evet, bu kitap “İnsanların arasında kendim gibi olamıyorum” diyen Roz’un hikayesi, özgürlüğüne kaçan bir annenin hikayesi.

Roz, vahşi doğadaki hayatında öğrendiği hayvan dili sayesinde hayvanlarla da konuşabilmektedir. Bu işini epey kolaylaştırır. Ayrıca oğlu yaban kazına kavuşmak için kaçmak isteyen robot Roz’un hikayesi dilden dile dolaşır. Kaz sürüleri, güvercinler, deniz kuşları arasında…

Roz’un hikayesini okuyunca gelecek hakkında düşünmeden de edemiyorsunuz. Gelecekte yapay zeka hayatımıza nasıl girecek, nasıl kolaylık sağlayacak… robotların dünyayı ele geçirme planları olacak mı…değil kast ettiğim. Daha çok “insan” olmak/sayılmak üzerine düşünmek, çocuklarımızın zihninin ve gönlünün bu konuda net olmasına yardımcı olmak zorundayız gibime geliyor. Roz duyguları olan, çok ‘insancıl’ bir robot mesela. Hatta pek çok insana tercih edilebilir ‘etik’ davranışları yüzünden. Oğlu kaza, onu sevdiğini söyleyen bir robot. Tasarımcısı insan, duygularının gerçek olduğunu nereden bildiğini sorduğunda ona, “Peki siz duygularınızın gerçek olduğunu nereden biliyorsunuz?” diyebilen bir robot.

Peki bu Roz’u insan yapar mı? Benim için robot ile insan arasındaki çizgi çok net. Fakat görünen o ki, teknoloji ve medya (kitaplar, filmler vs) o sınırı inceltmek uğraşında gibi.

Yazar, Öğretmenim Bir Canavar kitabından hatırlayacağınız Peter Brown. Kitap için ne kadar çalıştığını, kitabın sonunda anlatmış. Kalite için emek şart.

İyi bir edebiyat eseri okumak isteyenlere şimdiden kolay gelsin diyelim. Kitaptan sonra “insanlık” üzerine çocuklarınızla konuşabilirsiniz, ufak bir öneri.

Vahşi Robot Kaçıyor

The Wild Robot Escapes

Yazan ve Çizen: Peter Brown

Çeviren: İpek Güneş Çıgay

1.Baskı Şubat 2020

Hep Kitap

10+

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: