abone ol: Makale | Yorum

Zeytinyağının Sırrı

0 yorum
Zeytinyağının Sırrı

Zeytini de yağını da ne kadar severiz. Bu kadar şifalı, faydalı kaç ağaç sayabiliriz… Tarihi, kültürel, dini kodlarımızda kolayca kendine yer bulur zeytinyağı. O yüzden de ilk başta kendine çekti bu kitap beni. Kitap 2018 Etisalat Ödülü almış bir gençlik romanı. Merakla elime aldım fakat daha başlamadan yüreğime bir ağırlık bindi. Kitabın yazarı Velid Dakka, 23 yaşında İsrail askerleri tarafından tutuklanmış. 2017 yılında, Gilboa hapishanesinden yazmış bu kitabı ve o gün itibariyle 32 senedir hapisteymiş. Acaba şimdi… diyor insan umutla…

Zeytinyağının Sırrı, yazarın en iyi bildiği coğrafyada, İsrail askerlerinin hapishanedekiler ile yakınlarını görüştürmediği, kocaman çirkin bir duvarın zulme alet edildiği bir coğrafyada geçiyor. Babasını hiç görmemiş, ancak fotoğraflar üzerinden birbirini  tanıyan Cûd ve arkadaşları var kitapta. Kedi, köpek, tavşan, kuş, eşek ve bir ağaç, zeytin ağacı.

Cûd artık babasının hasretine dayanamaz ve onu görmek için duvarın altını kazıp içeri geçmek ister. Bu kolaydır. Fakat sonrası? Her ne kadar ona yardım eder arkadaşları olsa da başka bir yol bulmak gerekmektedir. İşte orada Ümmü Rumi devreye girer, Cûd’un çabasını duymuştur ve ona vereceği bir sır vardır. Ümmü Rumi, zeytin ağacının adı. Kitapta Cûd’un arkadaşlarının hepsinin bir ismi var. Tavşan Pamuk, eşek Barut, köpek Dişlek, kedi Horlak… Ve ağacın da tabi…

Kitap sadece babasını görmek için planlar yapan bir çocuğu anlatmıyor. Özgürlük üzerine düşünmemizi de sağlıyor. Tam da hepimiz hem ülke hem dünya olarak, gönüllü karantina altındayken, açıkçası bile iyi gelen bir hikaye oldu Zeytinyağının Sırrı. Gerçek özgürlük üzerine, dünyadaki başka hikayeler, hem coğrafya hem de yüreğimiz açısından yanıbaşımızdaki acılar üzerine tekrar düşündüren, güzel bir eser.

Kitapta  “İnsanlar ve hayvanlar aynı dertten mustaripler ve dert, hiç ayırım yapmaksızın bütün varlıkları birleştirir.” (sayfa 25) Düşündürücü değil mi?

Kitabın girişindeki bir bilgi küçük çocuklar için çok uygun değil. O kısım uygun hale getirildiğinde, her ne kadar gençlik romanı olarak yayınlansa da, 10+ çocuklar bile okuyabilir.

Şimdiden iyi okumalar.

“Hapishaneden özgürleşmek için yazıyorum. Olur ki onu da kendimden özgürleştiririm.” Velid Dakka

Zeytinyağının Sırrı

Yazan: Velid Dakka

2018 Etisalat Ödülü

Çeviren: İsmail Avcı

Resimleyen: Fuat el-Yemani

Kapak Resmi: Afra Elif

Ekim 2019

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: