II.Abdülhamid’in Hafiyeleri

Hafiye deyince aklınıza kimler geliyor? Yani karakter olarak… Siyah giyinmiş, biraz karanlık görünen, hızlı, çevik erkekler? Halbuki II.Abdülhamit’in Hafiyeleri kitabı, bu ezberi biraz bozuyor.
Kitapta pek çok karakter, üç farklı hikaye var. Açıkçası ilk hikaye başlı başına, daha çok resimle, daha büyük boyutlarda, daha küçük yaş grubu için tek bir kitap olabilir gibi düşündüm. Daha sade, kısa ve kahramanlar açısından da farklı bir kurgu. Diğer iki hikaye, bence, ilkine göre biraz daha büyük yaş grubuna hitap ediyor.
Kitaptaki karakter seçimleri ilginç, hemen hepsi pek renkli kişiler. Dönemin kültür yapısına uygun olarak da, o günlerin İstanbul’una ait çok hoş detaylar var satırlarda. Mesela İstanbul’da çıkan yangınlarda, Galata kulesine çekilen bayrak renklerinin ne ifade ettiğini, ağa uyandırılırken “yangın çıktı” demek yerine, “çocuğun oldu” sözünün kullanılmasını, çocuğun kız mı erkek mi olduğuna göre yangın yerinin işaret edilmesini vs. hikayenin içinde okuyuveriyorsunuz.
İlk hikayedeki karakterler kadar son hikaye de epey renkli karakterler içeriyor. İstanbul’un hayvanlarına kuduz hastalığı bulaştırmaya çalışan kötü kişinin yakalanmasında yaşadığı şaşkınlık, bu farklı kişilerin hafiyeliğinden kaynaklanıyor. Öyle ya, bir casus bir başkasını kolayca fark eder belki. Peki ya güvercinler, meczublar, çocuklar, kediler hafiye olursa?
II.Abdülhamid’in Hafiyeleri bir süredir kitaplığımda idi. Başlayınca, bitirmeden bırakamadım. Hatta yazar, biraz daha uğraşsa da şu 3. hikayenin daha geniş halini, bize roman olarak yazsa diye düşünmeden edemedim…
Kitabın bir güzelliği de Zeynep Yeşilmen’in minyatürleri andıran, eski İstanbul sokaklarını kitabın sayfalarına taşıyan çizimleri. Kitaba ayrı bir hava katmışlar.
Tarih, macera, polisiye meraklısı çocukların yaz listesi için şimdiden kaydedebilirsiniz. Hadi iyi okumalar.
Yazan: A. Erkan Akay
Resimleyen: Zeynep Yeşilmen
Hayy Kitap, 111 Sayfa
1.Baskı Ocak 2018, 10+