abone ol: Makale | Yorum

Balık

0 yorum
Balık

 

Bazı kitaplarla aranızda bir çekim gücü hissettiğiniz olur mu?Balık’la aramda galiba öyle bir his oldu.

Hiç böyle bir hikaye beklemiyordum. Balıklar üzerinden eğlenceli bir hikaye mi beklemiştim acaba? Bilmiyorum. Kapakta 2002 Fidler Ödülü ibaresini görünce merakım arttı ve okumaya başladım.

İsmini bilmediğimiz bir ülkede, ismini bilmediğimiz bir çocuk o. Kaplan diyorlar ona ve o, bu lakabı adından daha çok seviyor. Anne babasının hem öğretmen olduğu, hem de hastalara, çocuklara, yaşlılara yardım ettiği bu ülkenin bir kısmında savaş vardır. Bu tanımlamalarla Afrika’nın bir köyünde misyonerlik yapan batıdan gelmiş bir aile canlanıyor insanın gözünde. Fakat bunlara dair hiç bir net bilgi yok. Biz sadece yardımsever bir ailenin, savaşın yaşanmaz hale geldiği bir ülkeden kendi memleketlerine gitmek için gösterdikleri zorlu yolculuğa tanık oluyoruz.

Kitap 11 bölümden oluşuyor.

Ölüm Kalım Yolculuğu

Gerçekten zorlu bir yolculuk bu. Kum fırtınası, kapatılan sınır kapısı, dik yokuşlar, çamur yatağına dönen dereler ve bir yandan da insanları rehine olarak kaçırmak isteyen silahlı adamlar.

Su çok az, yiyecek olarak sadece lapa var. Yürüyerek gidilecek yol için bunlar da yeterli gelmiyor zaten, son vakitler ne yiyecek kalıyor, ne güçleri…

Peki balık bu hikayenin neresinde? Aslında yol boyunca yanlarında… Kahramanımız Kaplan, onu çamura dönmüş küçük bir gölet içinde bulur ve yola çıkmak için hazırlık yapılırken yanına almak için ailesini ikna eder.

Balık bir ümit simgesi gibidir. Özellikle çocuğun onu önemsediği düşünülünce, anne baba ve zorlu yolculukta onlara rehberlik eden adam da balığa sahip çıkarlar. Balık bazen neşe, bazen espri, bazen dayanma gücü için malzeme olur.

Kitapta, “karmaşık konuların kolayca anlaşılmasını sağlayan”, aileyi sakinleştiren, hayatta tutan Rehber de çok önemli bir karakter. Rehber üzerinden birçok sembolik okuma yapılabilir sanki. Okuyunca onu da seveceksiniz.

Balık, yazarın ilk kitabı imiş. Oldukça güzel, edebi dili, bir çocuğun gözünden hayati bir yolculuğu anlatırkenki kıvraklığı, olayları tanımlarken kullandığı çocuk bakışı ile ödülü sonuna kadar hak ettiğini düşündüm.

Şimdiden iyi okumalar.

 

Balık

Laura S. Matthews

Türkçesi: Mine Kazmaoğlu

2002 Fidler Ödülü

Günışığı Kitaplığı

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: