Beyoğlu Macerası

Kendilerine Bilgi Avcıları diyen bir grubun üyesidir kahramanımız Sinan. İstanbul’un zengin kültürünü ve tarihi mekanlarını tanımayı kendilerine görev edinmişlerdir. Fakat onların para eder hazineler peşinde olduğunu düşünen hafif karanlık Şifre Korsanları gibi takipçileri de vardır. Beyoğlu Macerası işte bir yandan önemli bir mektuba ulaşma görevi kendisine verilmiş Sinan’ı, bir yandan da onun şifre korsanlarını atlatmasını anlatıyor.
Adında da geçtiği üzere mekanımız Beyoğlu. Sinan’ın mektuba ulaşmak için çözmesi gereken şifreler hep Beyoğlu merkezli olarak yerleştirilmiştir. Her bir şifre bir sonrakine ulaştırır Sinan’ı ve tabi ki görevlere onsuz çıkmadığı köpeği Gezgin’i.
Kitap 2011 yılı IBBY tarafından tasarım dalında Yılın Çocuk Kitabı olarak seçilmiş. Çizimlerin güzelliğinin yanı sıra, şifreleri çözmede kullanılan anahtar da ek olarak verilmiş. Böylece okuyucu da Sinan’dan önce şifreleri çözebiliyor.
Resimler zaten güzel ve detaylı. Ayrıca tanıtılan mekanlarda ismi verilmese de işaret edilen bazı ünlüler, çizimlerde kendine yer bulmuş.
Kitapta bir iki yer hoşuma gitmedi açıkçası ayrıca bir de yanlış bilgi vardı. Onları da anmalıyım.
Kiliselerde her dine mensup insanların dua ediyor olması pek doğru bir ifade değil bence. Ayrıca Hristiyanlığın tek tanrılı din olarak tanıtılması da ilgin.. Hristiyanlık tek tanrılı bir din olarak başlasa da şu andaki halinden böyle bahsetmek yanlış olur. Bir de Galata Mevlevihanesi’nden bahsedilirken adı geçen Mevlana’ya ve Mevleviliğe oryantalist bir bakış açısı ile yer vermiş olmaları da beni rahatsız etti. Bunları bir kenara koyarsak okuyucuyu meraklandıran, sıkmadan bilgi veren, resimleri ile de yazılmış bir kitap Beyoğlu Macerası.
Şimdiden iyi okumalar.
Beyoğlu Macerası
Yazan: Sara Şahinkanat
Resimleyen: Ayşe İnan Alican
1.Baskı Temmuz 2011
12.Baskı Ekim, 2017
YKY, 68 sayfa
İslami hassasiyetleri olanların alırken düşünmeleri gereken bir kitap!!!