Fikri ile Fahri

Uzun başlık ile “Bol Fikir Üretir Fikri ile Fahri” serisi bugün elimizde. Kutusu içinde beş kitaplık bir seri bu. Kitaplar 64 sayfa.
Önce resim ve grafikleri hakkında bir şeyler söyleyeyim. Kitapların çizimleri oldukça güzel. Sadece çizimler açısından değil, grafik olarak da çok beğendim bu seriyi. Sayfa arka planının düz olmaması, ara sıra yazıdaki hareketlenme, çizimlerin sayfaya yedirilmesi vs ile çok renkli bir seri olmuş. Renk demişken, renklerde hoş bir uygulama var. Her kitabın çizimleri iki renkten oluşuyor. Siyah ve kitabın kapak renginin tonları. Açıkçası hoşuma gitti bu uygulama. Her kitabı kendi içinde renkleri ile de sınıflandırmış, özellik katmış gibi.
Hikayeye gelirsek… Fikri bol Fikri ifadesini okuyunca belki siz de benim gibi “fikir” açısından zengin bir kurgu bekleyeceksiniz. Özellikle karakter kendisini daha ilk baştan “fikir fabrikası”, “fikir arkeologu” olarak tanıtınca. Bu açıdan kitapları ya da Fikri’yi doyurucu bulamadığımı söylemeliyim. Hatta bazı bölümlerde Fahri çok daha ilginç fikirler üretiyor gibi geldi.
Fahri kim? Fahri, Fikri’nin hem komşusu hem en yakın arkadaşı. Fahri boğazına düşkün, yuvarlak göbeği tişörtlerinden dışarı selam veren bir çocuk. Her ne kadar olur olmadık yerlerde yemek düşünmesi ile biraz bencilliğe doğru kaydırılsa da metinlerde, çok sevimli gelen bir tarafı var, orası kesin. Fahri’yi tanıdıktan sonra direk şöyle düşündüm mesela: Göbekli kahramanları sevelim!
Kitaplarda yoksul, yetim, ihtiyaç sahibi insanların da geçtiği bölümler var. Fikri ile Fahri onlar için çalışıyor, gayret gösteriyorlar. Bu bilinç, herkesten beklediğimiz, çocuklarımızda olmasını istediğimiz bir şey. Fakat bir ara düşünmeden edemedim. Bu tür gruplara yardım etmek deyince, aklımıza kullanmadığımız eşyaları toplayıp götürmekten, kermes düzenlemekten başka bir şey neden gelmez? Yetim çocukları okuma ya da oyun halkalarına almayı neden düşünmeyiz? Ailece gittiğimiz bir piknikte ihtiyacı olan bir aileye neden hami olmayız? Yardım şekilleri açısından bol fikirlere, güzel fikirlere ihtiyacımız var gibi. Fikri iş başına!
Sevdiğim bir mahalleli 🙂
Okul, mahalle, sokak, cami arasında geçen hikayelerde Fikri ve Fahri dışında karakterler de var. Tatlı bir Cimcime var ki, onu daha çok sahne önünde görmek isterdim. Velhasıl soğuk günlerde sonra ne olacak diye düşünebileceğiniz ve beş kitap boyunca ilerleyebileceğiniz bu seri kendini okutuyor, bazen çokça güldürüyor. Ve güzel haber şu ki, Fikri ile Fahri büyümüşler ve yeni maceralara atılmışlar. Haberlerini aldık. Bakalım bize ne zaman gelecekler?
Fikri ile Fahri serisi bu haftanın hediyesi. Yapılacak şey belli. Lütfen aşağıya yorum bırakın. Cuma günü çekilişi yaparız.
Yazan: Nehir Aydın Gökduman
Resimleyen: Büşra Kaygın
5 Kitap
1.Baskı Kasım, 2015
Düş Değirmeni, Erdem Yayın Grubu
Trackbacks/Pingbacks
- Beklenmedik Şeyler Günü - Çocuklar Okuyor - […] önce bu Fikri ve Fahri’nin bir setini okumuş ve size tanıtmıştım. Bugün de yine aynı kahramanlarımızdan Beklenmedik […]
Önceden Türkçe’de çocuk edebiyatı yok arkadaş deyip burun kıvırırdık. İyi örnekler çıkmaya başladı şükür. Artık çocuklar tercüme kitaplardan çok bu tür serileri takip ediyorlar. Umarım kalite artarak devam eder.
İnşallah…
Kitapsever kızım için..merakla bekliyoruz
Okumayı yeni öğrenen kızım için
Çizimler bana phineas ve ferb cizgi dizisini hatirlatti
Kızımın şansına
Insaallah oglumun nasibi olur
Oğlunuza nasipmiş 🙂 Kura size çıktı.
Şanslı olmak dileğiyle
Belki de benim.kuzuma nasip olur 🙂
Oğlumun şansına
haydi hayırlısı
Bu kitapları okumak için çocuk olmaya gerek yok değil mi?:)
Hediye kitapları minik kitap kurduma gönderirsiniz umarım☺️🍭🎈
Hayırlısı deyip yorum bırakıyorum
Yâ nasib, oğlumun Fikri ile Fahriyle tanışma zamanı gelmiştir belki..