abone ol: Makale | Yorum

Hayatın O Güzel Şarkısı

0 yorum
Hayatın O Güzel Şarkısı

 

Onu daha çok Şeker Portakalı’ndan tanıyoruz. Hayatın O Güzel Şarkısı, yazarın diğer kitaplarından biri. 1920 doğumlu yazar, on kardeşe sahip ve okumayı kendi başına öğrenmiş. Ve yine de dünyaca tanınan kitaplar yazabilmiş. Başarı hikayesi gibi değil mi… Elimizdeki kitaba gelirsek, beş öyküden oluşuyor.

Bu beş öykünün ilki Çiftlik, aslında biraz giriş niteliğinde kısacık bir metin. İlerleyen sayfalarda hikayelerine tanıklık edeceğimiz kahramanların yaşadığı çiftliği merak ve hayranlık uyandıracak şekilde tarif ediyor önce. “Çiftlikte her şey çok güzelmiş. Ama insanlar?..” diye de bitiriyor. Kitabın rengini bize açık eden cümle işte bu. Çünkü diğer hikayelerde karşılaştığımız hayvan yahut ağaç karakterlerin hepsinin hayatı insanlar sebebiyle kötü bitiyor.

Kitabı okurken bir edebiyat eserini okumanın keyfini yaşıyorsunuz. Çocuk edebiyatı alanında bunun ne kadar önemli olduğunu sık sık dile getiriyoruz. Çocuklarımız dil zevkini alsın diye de kitap okusunlar istiyoruz. Bu nedenle tahtaya vurur gibi yazılmış metinler istemiyoruz.

Kitapta ara ara karakalem çizimler var…

Edebi Zevk

Şu cümlelere bakar mısınız?

“Ya havuzun içine yıldızlarını döküveren o yumuşacık gece…” s.18

“Güneşle rüzgarın sırtımdaki yerini beni çalıştıran insancıkların almasına boyun eğdim.” s.56

Çocuklarla ilgili şu cümle de kayda değer. “Göklerde dolaşan en güzel bulutlar gibi başıboş gezen bir düşler dünyasıydı çocuklar.” s.74

İlk yazıda “ama insanlar?” diye sormuştu ya yazar, cevabı da kendi veriyor, kahramanları diliyle. “İnsanlar kalpsizdirler, onlar dünyada her şeyi bozarlar.” s.28

Kahramanlara verilen isimler onları kişileştirmek için önemli bir faktör olduğu gibi, okuma keyfini de arttırmış. Şaşı bir sivrisinek Guillermo, kertenkele hanım Barones Porongaba, Bay Clouis bir balık, D’artagnan örümcek hanımın kocası, bayan Rosa, kısrak bayan Gema, İngiliz soylusu kısrak Bayan Edith… Bayan Candoca ise bir mango ağacı.

Kederli Ölümler

Özgürlükleri, sevdikleri elinden alınan hayvanların sağlıklarının nasıl da kötüleştiğini görüyoruz. Sonunda yalnız ya da yaşlı olarak kalıyorlar ki, zaten bu ikisi ancak birbiri ile kıyaslanabilir diyor yazar. Üzülerek söylemeli ki kahramanların hepsi ölüyor. Yalnızlıktan, üzüntüden… Yemini yemeyi reddeden bir kuş kendi ölümüne sebep oluyor, mango ağacı Bayan Candoca’yı yaprakları bahçeyi kirletiyor diye kesiyorlar. Buna rağmen yaşamaya devam eden bir iki damarı da, vefasızlık nedeniyle kuruyor.

Hayvan karakterlerin bazen kendini beğenmiş, diğerlerini küçük gören, biraz fazla özgürlük hayali kurup, büyüklerini dinlemeyip düşüncesizce tehlikelere atılan yanları olsa da, onları kederli bir sona mahkum eden en büyük faktör insan olarak karşımıza çıkıyor.

Edebi olarak güzel bir kitap olsa da, bu kederli yanı nedeniyle biraz büyük yaşta okunması gerektiğini düşünüyorum. O nedenle 12+ kategorisine aldım kitabı.

Şimdiden iyi okumalar.

 

Hayatın O Güzel Şarkısı

José Mauro de Vasconcelos

Can Çocuk Yayınları, 84 sayfa

  • 1. Baskı 2004
  1. 8. Baskı Mart 2010

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: