Masal Anlatmaya Başlamak

Gün geçmiyor ki masalların çocuklar üzerindeki iyi etkilerine dair sosyal medyada çeşitli haber, araştırma sonucu linklerine rastlamayalım. Bu yazılar çok da paylaşılıyor. Fakat ben, bu yazıların, araştırmaların, uzman görüşlerinin gerçek etkilerini merak ediyorum.
Nasıl?
Çocuklarına masal anlatmaya başlayan kaç ebeveyn olduğunu mesela? Masal anlatma deyince benim hatırıma ilk gelen babaannem oluyor. Rahmetlinin bildiği birkaç masal vardı ve biz torunlar toplanıp da ondan masal istediğimiz zamanlarda genelde o masalları anlatırdı. Aynı masalları defalarca dinlemekten bıkmazdı elbet. Fakat normalde olduğu gibi ve zaten masalların ruhuna uygun olarak ağır ağır, kimi yerde heceleri uzatarak, kimi yerde konuyu kısaltarak anlatır ve biz sanki o masalın içinde nefes alıp verirdik. Aslına bakarsanız hatırımda kalan en canlı masalı, bir pedagog dinlese muhtemelen sakıncalı bulur, çocukta geleceğe dair kaygılar, üvey anneye dair önyargılar oluşturur vs diyebilirdi. Neyse masalı sonra anlatırım…
Ne diyorduk, onca uzman görüşüne göre masal anlatmaya başlayan anne babalar var mıdır… Babaannemden bahsetmem de bu yüzden. O televizyon sevmeyen, zaten belli bir yaşa kadar da Tv görmemiş ama masallar, hikayeler dinlemiş biriydi. Zaten sözlü kültürle beslenmiş bir babaanneydi o Şimdi, otuzlu yaşlarındaki bir anne belki de hiç masal dinlemeden büyümüş olsa, şifahi kültürden nasibini alamamış olsa, sırf faydalı diye zorlasa bile kendini, acaba nasıl masal anlatabilir? Hayalgücü onu nereye kadar taşır?
Yine de en azından bir sürü iyi masal kitabı var. Belki onları çocuklara okuyarak başlar bu gayret. Yeter ki gerçekten çocuğu ile o özel anı paylaşacak anneler, babalar olsun. Belki şimdilerde, masal kitabını, çocuğunu ve hoş bir iki eşyayı da aynı kareye sıkıştırıp, çektiği resmi paylaşmak daha çok “beğeni” topluyor. Gayretli annelerin hakkını yemeden, kafamızı da kuma gömmeden düşünme vakti. Gerçek “beğeni” çocuğunuz büyüdüğünde “ben sevgili ailemden her gece masal dinledim ve bu benim en çok keyif aldığım anlardı” dediğini duymanız değil midir?
Sahi, siz masal anlatıyor/okuyor musunuz çocuklarınıza? Blogumuzda biraz tarçın, biraz yasemin, ve peygamber çiçeği kokulu sıcak bir masal köşesi açalım ister misiniz?