Matematiğin Kaç Canı Var?
Okul hayatım boyunca matematik derslerini sevdim. İyi notlar aldım. Bu matematik hayatta ne işimize yarayacak diye sormadım, soranları da anlamadım. Fakat bu alanda yıllardır çözülemeyen sorular, başka bir dilin alfabesini andıran formüller vs de pek bana göre değildi. Matematikle ilişkimiz temel, günlük, sıradan ama seviyeli bir şekilde kaldı. Matematik problemi çözen kafa bence iyi kafadır. Bu düşüncelerle ile Matematiğin Kaç Canı Var? kitabını aldım elime…
Kitabı bitirince korkulur bu matematik lobisinden, diye düşündüm. Kahramanımız Can’ı zamanlar, mekanlar, olaylar arasında gezdiren bu lobi, belki de çoktan bu geçişleri sağlayacak formülleri buldular ama kendi aralarında kullanıyorlar. Pekala olabilir. Kitapta öyle en azından. Kahramanımız ve tabi ki ilk başta matematik ile arası pek iyi olmayan Can, yaptığı yolculuklarda bazı matematik problemlerini çözmek zorunda kalıyor. Bu, epey de işine yarıyor. Ayrıca matematik denilince akla gelen önemli isimlerden bazıları ile de tanışıyor. Belki bazı işlemleri artık daha kolay yapıyor olmasında, işi yerinde öğrenmek de vardır. Kişilerin yanı sırayla bir şeyle de tanışıyor. Şey demeyelim tamam, Pi diyelim. Yüce Pi de kitapta yer alan önemli isimlerden. Pi, gerçekten ilginç bir sayı. Bir yol olsa, üzerinde yürümek isterdim, tabi ki kısıtlı bir süre sadece.
Kitapta tek hoşuma gitmeyen yer “sınıfın inekleri” tanımlaması oldu. Ayrıca kitaptan bu yaşıma rağmen ben de yeni bilgiler öğrendim. Matrakçı Nasuh’un büyük rakamları çarpmak için bulduğu cetvelin kullanımını öğrenmek, uygulamak çok keyifli idi.
Velhasıl kitabı pek sevdim. Eğlenceli, akıcı, iyi bir kurguya sahip. E içinde matematik de var. Daha ne olsun? Bir kase dondurma? Havalar ısınınca…
Matematikle arası limoni olan çocuklar başta olmak üzere bütün öğrencilere tavsiye ederim. Şimdiden iyi okumalar ve unutmadan Yüce Pi gününüz kutlu olsun 😉
Yazan: Merve Uygun
Çizen: Yavuz Girgin
Cezve Çocuk,
Eylül 2018, 200 sayfa
9+