Nokta

Bazen gün bitmiş ama hala hiçbir işi bitirememiş olduğunuzu, her şeyin yarım kaldığını hisseder misiniz? Halbuki geriye dönüp düşündüğünüzde hiç boş durmamışsınızdır. İşte o zamanlar Vashti’nin öğretmeni kadar iyimser olmak istiyorum.
Bu sadece iyimserlik değil belki, biraz da hayal gücü ya da sadece kimsenin görmediğini görmek. Sanki bu şekilde gözüme yarım, yanlış görünen her şeydeki güzelliği fark edeceğim ve birden yükselen enerjim/moralim ile her şeyi düzene koyacağım gibi gelir.
Vashti kim? Nokta desem tanırsınız aslında. Dünyada binlerce insanın bildiği, onun için özel bir gün bile olan, yine binlerce çocuğun kendi noktasını keşfetmesine sebep olan kitabın kahramanı Vashti.
Nokta, Peter H. Reynolds’un bizlere kazandırdığı bir eser. Türkiye’de Altın Kitaplar tarafından yayınlandı. Bir resim dersinde, resim yapmayı bilmediği ve ders boyunca o büyük bomboş kağıda bir şey yapamadığı için öfkelenen sıradan bir çocuktur Vashti. Ders bittiğinde, işte o iyimser öğretmenin yönlendirmesiyle Vashti kağıda bir nokta koyar. Ve olaylar gelişir.
Olaylar öyle bir gelişir ki, kitabın iki kapağından taşar. Hatta ülke sınırlarını aşar. İnternette yapacağınız kısa bir arama ile o sınırların ne kadar aşıldığını keşfedebilirsiniz. 15 Eylül’ün Dünya Nokta günü olarak kutlandığı söyleyeyim de gerisini siz tahmin edin.
Domino taşlarını biliyorsunuz değil mi? Hani en baştakine tık diye ufacıcık bir hareket kazandırırsınız ve sonra önü alınmaz bir ilerleme başlar. Bence Nokta bize tam da o noktayı gösteriyor. Resim yapamadığı için öfkelenen bir çocuğa nasıl yaklaşırsınız?
Herkes iyi resim yapmak zorunda değil, üzülme!
Sana bir şeker vereyim ister misin?
Şimdi bahçeye çıkıp oyna ama yarına muhakkak bir resim bekliyorum!
Tamam, yap(a)madıysan sorun değil. Belki başka zaman denersin.
Sadece o anı geçiştiren ama çocuğa, öğrenciye bir şey kazandırmayan davranışlar. İşte Nokta’da bunların aksine çocuktaki öfkeyi, yetersizlik algısını dindiren ve kendini keşfetmesini sağlayan, başarıya giden bir hikaye okuyoruz.
Geçen sene öğrencilerimle bu kitabı okumuştuk. Sonra onlardan kendi “nokta”larını yapmalarını istedim. Siz de deneyin, ortaya çok güzel resimler çıkıyor.
Bu da The Dot animasyonu:
Nokta
Orijinal Adı: The Dot
Yazan: Peter H. Reynolds
Türkçesi: Oya Alpar
Altın Kitaplar, 2014
Trackbacks/Pingbacks
- Dünyanın En Küçük Hediyesi- Peter H. Reynolds- Çocuklar Okuyor - […] Hediyesi sahip olduklarımızın farkına varma, bir de farklı açıdan bakma hikayesi… Nokta ve Mış Gibi‘den sonra merakla araladım kitabın…
- Mış gibi- Peter H. Reynolds-Altın Kitaplar-Çocuklar Okuyor - […] önce Nokta’sı ile tanıştığımız Peter Reynolds’un bu defa Mış Gibi kitabı […]
Bu nokta beni çok etkiledi 🤔
Düşündürücü değil mi? Biz böyle davransak ve hatta bize böyle davranılsa neler olur(du) kim bilir?