Peygamber Hikayeleri
Bütün kitaplarda olduğu gibi, çocuk kitaplarında da dilin iyi kullanılması önemli. Bir kitapta dili, kelimelerle, kurulan cümlelerle vs ölçebilirsiniz. Bir de üslup var, kurulan cümlelerin duruşu… Aynı kıyafeti herkes farklı taşır ya, onun gibi. Okuduğum Peygamber Hikayeleri setinde bu açıdan hayal kırıklığı yaşadım.
Dil’de, üslupta bahsettiğim farklılıklar için kolay kolay örnek veremem, birkaç sayfayı, paragrafı buraya almam gerekir. Fakat şunu söyleyebilirim, dil konusundaki farkı en iyi, iyi metinleri okuduktan sonra fark edebilirsiniz.
Kitabın bilgileri de sıkıntılı olunca hepten tavsiye etmemek üzerine bir tanıtım kaleme almam gerekti. Kur’an ve sünnette buna dair bir kaynak olmadığı halde Belkıs ile Hz. Süleyman’ın evlendiği, yine kaynaklarda geçmediği halde cennette yasak meyveyi önce Hz.Havva’nın yediği, sonra Hz. Adem’e uzattığı, şeytan Hz. Adem’e secde etmediğinde meleklerin Allah’tan korkup (s.7) ikinci secdeye varmaları vs gibi bilgiler bu kitapları iyice okunmaz kıldı gözümde.
Resimlemeler de iyi değil. Peygamberlerin vs çizilmemesi öncelenirken kötü karakterler çokça öne çıkmış oluyor. Ki Salih (as) kitabında çizilen deve resminin açısı ve çirkinliği, Hz. Meryem’in çizilmesi bir yana, rahip Bahira’nın Peygamberimizi (as) çağırdığı onunla karşılaştığında duyduğu sevinci anlatan satırların yanındaki resim, Peygamberimizi (as) çizmişler gibi algılatmıyor mu?
Kitapların kimi 44, kimi 22, kimi 33 baskı yapmış. Bazı hikayelerin üst başlıkları da rahatsız etti beni, Kurbanlık Peygamber (Hz.İsmail), Rüya Yorumcusu Peygamber (Hz.Yusuf) vb. Bir peygamberin bir özelliğini öne çıkartmak istiyorsanız da bu şekilde olmaz. 13 serilik bu çalışmaları yine de teker teker okudum. Acaba güzel bir hikayeyi aradan sıyırabilir miyiz, haksızlık etmiş de olmayayım diye. Ne de olsa konular önemli.
Hz. Sare’ye evladının yaşlılığında nasip olmasına sebep olarak “çünkü Sare çok dindar bir Müslümandır” denilmesi (s.12) (önceden dindar değil miydi?), Hz.İsmail’i bıçak kesmeyince “İsmail’i yüzüstü yere yatırıp kuvvetlice bir daha denedi” (s.27) ifadesi vb iyi niyetlerimi de çaresiz bıraktı.
7 yaş üzeri olarak tavsiye edilse de bu seri, yaş grubuna hiç uygun olmadığı gibi, dil, üslup, resimleme, bilgi doğrulukları açısından da bir okur olarak gönlümün razı olamayacağı kitaplardan oldu. Çocuklarımız böyle önemli konularda kaliteli kitapları, doğru hikayeleri hak ediyorlar. İyi okumalar dileyemiyorum.
13 Kitap
Yazan: Yılmaz Yenidinç
Nesil Çocuk, 2018