abone ol: Makale | Yorum

Pippilotta Uzunçorap

0 yorum
Pippilotta Uzunçorap

Çocuk edebiyatı denilince akla gelen meşhurlardan biri Pippi Uzunçorap. En azından çizgi filmine denk gelmiş olabilirsiniz. Turuncu saçlı, çilli, çılgın kız. Benim hatıralarımda hayal meyal yaramazlık yapıyor.

Sanırım bir sahaftan almıştım “Korsan” kitabını (Kitabın adı Korsan, yanlış anlaşılma olmasın:) ). Uzunçorap’ın 3 kitabının ikincisi. Maceranın ortası. Issız bir köşkte, tek başına yaşayan, babasının deniz kazasında ölmediğine, bir adada Zenciler Kralı olduğuna inanan, okula gitmekten sıkılan, çok güçlü, çok… çok farklı bir kız Uzunçorap’ın hikayesi…

Kitabı okurken karşılaştığım çeşitli sahneler yok artık, dedirttirdi. Yalnız yaşamasını filan geçtim üstelik… Sürekli “yalan atan” bir çocuk olması, bunu kendini önemli hissetmek için yapması kısmında bir duraksıyorsunuz. Fakat ilerleyen satırlarda bunun bir tür “hikaye uydurma olduğu” net olarak ifade ediliyor. Tamam… Ama eczaneden aldığı tüm ilaçları karıştırıp, sonra o şişeyi içmesinde gerçekten “yok artık” dedim. Üstelik ilaçların zehirli olabileceğine dair onu uyaran arkadaşlarına “Yarın sabah hala yaşıyorsam, demek ki ilaçlar zehirli değilmiş, derim” diyor!!!

Pippilotta Uzunçorap epey güçlü bir kız. Koca bir delikanlıyı havada fırlatabiliyor (evet hak etmişti), sarhoş bir kabadayının da aynı şekilde hakkından geliyor (evet o da hak etmişti.). Babası ile ise çocukların boğuşması gibi boks maşına tutuşabiliyor, duvardan duvara fırlatma mı dersiniz, odun kovasına tepe üstü atmak mı… Artık bu kısımlarda bir çizgifilm vahşiliğine ve olağanüstülüğüne bürünmüştü hikaye. Fakat baştaki o ilaç kısmını tolere edemiyorum.

Pippi Uzunçorap, kilolarca karemel alıp çocuklara dağıtan, oyuncakçı dükkanına girip çocuklara her istediğini ısmarlayan bir çocuk. Altın dolu bir kesesi olduğu için harcamak hiç sıkıntı değil. Çok yemek, çok harcamak, güç kuvvet ve sürekli eğlence, oyun, “hep istediğini yapan” bir çocuk… İçimizdeki ham çocuk/nefis gibi değil mi?

Uzunçorap aynı zamanda sahnede oynanan oyunu gerçek sanıp prensesi kurtaran da bir kız… Hayvanlara eziyete, zorbalığa göz açtırmayan… Velhasıl Issız Kökşte, arkadaşları Tomi ve Anika ile oynadığı oyunlar, giriştikleri maceralarla ilginç bir karakter.

Belli bir yaş üstü için eğlenceli gelecektir. Karar sizin.

Pippi Uzunçorap Korsan

Yazan: Astrid Lindgren

Can Yayınları, 2.Baskı 1991

12+

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: