abone ol: Makale | Yorum

Polyanna

0 yorum
Polyanna

Bugün de bir klasiği misafir ediyoruz. Kitabın başında da ifade ettiği gibi adını psikoloji bilimine bile kazımış bir kitap bu. Okumasak bile adını duymuşuzdur. #Polyannacılık denince ne olduğunu anlarız.

#Polyanna yetim ve öksüz kalmış bir kız çocuğu. Rahip ve misyoner babası da vefat edince tek akrabası olan teyzesinin yanına gönderilir. Son zamanlarda epey popüler olan #YeşilinKızıAnne gibi çilli ve konuşkan, “mutluluk oyunu” oynayan bir çocuktur. Mutluluk da bulaşıcı. Bu pür neşe dolu, iyimser kız, kendi teyzesi dahil pek çok insanın yüreğindeki buzları eritir, onlara mutlu olmak için sebepler bulmayı öğretir.

Kısaltılmışında ne kadar var bilmiyorum ama bu okuduğum tam metinde, Polyanna’nın bu mutluluk oyununun kaynağını öğreniriz. Misyoner olan babası, İncil’de çok fazla “sevinç ayetleri” olduğunu fark etmiştir. Sayar ve 800 tane olduğunu görür. Demek ki Tanrı mutlu olmamızı istiyor, diye düşünür ve bu oyun ortaya çıkar. Kilisenin yardım faaliyetlerinin mantığı vs eleştirilse de neticede iyi bir İncil/Hristiyanlık güzellemesi olarak da görebilirsiniz bu metni. Özellikle dini yayınlar için emek veren yazar, editör arkadaşlar bu açıdan incelesek keşke Polyanna’yı…
İlgilisine iyi okumalar.

Polyanna
Eleanor H. Porter
Artemis Yayınları
308 sayfa, 12+

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: