Sevimli Kelimeler Ülkesi

Sevimli kelimeler bir araya gelip bir ülke kurmuşlar ve her bir ferdi bu kitapta yerini almış gibi. Bülent Ata kaleminden Sevimli Kelimeler Ülkesi, alfabenin her harfinden seçtiği kelimeleri çocuklar için açıklamış.
Sevimli Kelimeler ülkesi soyut kavramlara da yer veren bir sözlük. Ayrıca kelimeleri açıklarken direk anlam aktarımı yapmıyor. Bülent Ata, kelimeleri anlatırken deyimleri, atasözlerini, türküleri yani bu toprağın kültürünü de kullanıyor. Bir kitaptan beklediğimiz zenginlik de bu değil midir? Kendi ağzımız, bıçağın ağzı, mağaranın ağzı gibi kelimenin asıl anlamı yanında mecazlarını da veriyor. Ada kelimesini anlatırken tarhana denizindeki ekmek parçası adası gibi anlaşılmayı kolalaştıran ve lezzetli benzetmeler yapıyor.
Bu açıdan hem sözlük kullanımına dair çocukların ilk kitabı olabilir hem de edebiyata giriş, kitap okumayı sevdirme anlamında başlangıç kitaplarından iyi biri olacaktır diye düşünüyorum.
Sevgi İçigen’in de resimleri ile eğlenceli, gerçekten sevimli, hayat dolu, kıpır kıpır bir kitaba dönüşmüş Sevimli Kelimeler Ülkesi. İnsanın içini feraflatmak için ara sıra alıp okuyabileceği bir eser çıkmış ortaya. Hem tutkunu zaten bilir, sözlük okumak ayrı bir keyiftir.
İşte size birer lokma kelime.
Acemi
Bir işin henüz başında olana, pişmemiş, çiğ olana acemi denir. Çiğköfte konusunda acemilik, köftenin kaldırabileceği bir çiğlik değildir. Yapana da yiyene de çiğköfteye de yazık olur.
Leblebi
Nohutu kavurunca leblebi olur. Beyaz leblebi vardır, sarı leblebi vardır. Hatta baharatlı, şekerli leblebi bile vardır. Akıllı kimseler leb demeden leblebiyi anlarlar.
Sevimli Kelimeler Ülkesi
Yazan: Bülent Ata
Resimleyen: Sevgi İçigen
Mavi Uçurtma Yayınları, Nisan 2014 4. Baskı
127 sayfa
Rabia Gülcan Kardaş