Tuna Teyzenin Evi Kıpır Kıpır

Çocukluğunda çamurla oynamayı sevmeyen var mı? Biz arkadaşlarımla bayılırdık. Kötü kokmadığı sürece her çamurla oyun oynayabilirdik. Şekil verir, eşyalar yapar ve onlarla yeni oyunlar kurardık. Şimdi çocuklar oyun hamurları ile oynuyor. İnşallah aynı zevki alıyorlardır. Fakat bahçeli ortamda olup da oyun hamuru yerine çamuru, toprağı tercih eden çok çocuk gördüm. Ne de olsa toprağa dokunmak bizi rahatlatıyor da.
Dışarıda çamur, toprak, börtü böcekle oynayabilen çocuklar kesinlikle şanslı. Algılarımız, bakış açımız, hayret duygumuz bu şekilde gelişiyor. Sadece kendimizin değil o yeşil yaprağın, minik tırtılın da can taşıdığını ve o canın da çok kıymetli olduğunu öğreniyoruz. Bu açıdan okuduğum bir kitap içimi kıpır kıpır etti. Çünkü Tuna teyzenin evi de kıpır kıpır. Tam anlamıyla her yerinde hayat var!
Şiirsi, bol kafiyeli bir metin bekliyor bizi. Ormanın içindeki Tuna teyzenin evine gidiyoruz. Kahramanımız küçük kız bize bu evi keşfederken eşlik ediyor. Aslında anlaşılan o ki, kendisi de her defasında yeniden keşfediyor bu evi. Çünkü durağan bir ev değil bu. İçi dışı bir, içi ne kadar ormansa dışı da o kadar orman. Çünkü kapısı penceresi hep açıktır Tuna teyzenin. Böylece Tuna teyze aslında söylendiği gibi tek başına yaşamıyordur, bir sürü hayatın içindedir. Her an nefes alan, değişen, çoğalan bir hayat…
Hayat olan her yerde her dem yeni keşifler mümkündür. Tuna teyzenin evi de böyle, bodrumundan ta tavan arasına kadar.
Tuna teyzeyi hiç göremesek de, kitap boyunca bilgilendirici sesi bize kılavuz oluyor. Tuna teyzenin evi tadarak, dinleyerek, izleyerek yeni yeni şeylerin öğrenilebileceği bir evdir. Biraz da hayatı izlemek, akışına katılmaktır orada olan.
Çamaşır suyunu, foşur foşur köpürterek temizlik yapmayı, gıcır gıcır ve pırıl pırıl kelimelerini çok seven annelerimiz, Tuna teyzenin evi gibi bir evimiz olmasına müsaade etmeyecekler, orası kesin. Anneler salonun tavanında kırlangıç yuvası, kilerde yarasa, antrede karınca kolonisi, mutfakta fındık kemiren bi sincap görmek istemezler. Fakat en azından böyle kitapları da görüp, çocukları tabiattan uzak tutmamak adına, çocuklara nasıl fırsatlar sunabilecekleri konusunda kafa yorabilirler.
Şimdiden iyi okumalar.
Tuna Teyzenin Evi Kıpır Kıpır
Final Kültür Sanat Yayınları
Orijinal Adı: Tante Tuna wohnt im Wuselhaus
Yazan: Marianne Riemann
Resim: Miriam Bröllos
Çeviren: Genç Osman Yavaş
1.Baskı Ağustos, 2016
31 sayfa