Kanatsız Arı Mu
Mis gibi çiçek balının ağzımızı sulandırması için hazırlıkların yapılacağı mevsimlere geldik. Baharla arılar vız vız uçup, insanoğluna o eşsiz şifa kaynağını sunmak için uğraşacak. Ne kadar şükretsek az. Peki arı kovanlarından birinde, bir arıcık kanatsızsa ve bal üretemiyorsa ne olur dersiniz? Kanatsız Arı Mu işte tam da böyle bir sorunun cevabını veriyor bize. Herkesin Kara Vezir gibi üretime katılmayan arının kovandan atılacağı kuralını uygulayacaklarını düşünmüş olabilirsiniz. Sizi üzmüştür de eminim bu karar. Fakat ümitsizliğe kapılmaya gerek yok. Çünkü Mu, bizi epey şaşırtıyor.
Aslında onlar “sadece birer işçi arı”. Dolayısıyla isimleri filan da yok. Ta ki Mu, onlara isim takana kadar. Öyle ki Mu, kimsenin gözlerine bak(a)madığı kraliçe arıya bile bir isim takıyor, hatta gözlerinin içine bakıp konuşuyor.
Kanatsız Arı Mu, düzene başkaldırı hikayesi belki. Çünkü hali hazırda devam eden düzenden daha verimlisini, daha eğlencelisini keşfediyor Mu. Onun getirdiği yeniliklerle diğer işçi arılar çok daha mutlu. Neyse ki onun gibi yenilikleri seven bir kraliçe arıları var. O da gerçi bir ara doğru mu yapıyorum acaba, diye düşünüyor ama sonuçtan herkes memnun oluyor. Üstelik Kraliçe Arı Poli, bir süre sonra yenilikleri uygulamaya da başlıyor ve o da isim takıyor.
Mu, Kara Vezir’in bir hakaret edercesine söylemekten çekinmediği gibi aslında “engelli, kanatsız, şişman” bir arı yavrusu. Bu haliyle kitap kesinlikle engelli çocuklarımız için de yazılmış gibi. Farklılıklarının yeri gelir onları öne çıkaran, +1 yapan bir özellik olabileceğini gösteriyor. Hatta öyle güzel özelliklerimiz olabilir ki, onlar sayesinde diğerleri ile olan farklılığımız fark edilmez, edilse de önemsenmez bile diyor bize.
Bal ol* Mu Yeşilyüngeyikkoşan!
Şimdiden iyi okumalar.
Kanatsız Arı Mu
Yazan: Ahmet Şerif İzgören
Resimleyen: Pervin Özcan
Elma Çocuk
5.Basım Ağustos 2017, 40 sayfa
5+
*Sağ ol yerine işçi arılar bal ol diyorlar, ne tatlı değil mi? 🙂