Şehitler Tepesi

Çocukken yazları köye giderdik. Köyde bakkal olmaması dışında, memnun olmadığımız bir şey yoktu sanırım. Gerçekten çok daha eğlenceli olabiliyor. Şimdilerde ise daha çok seviyorum köyü. Sürekli yaşamak için değil belki ama nefeslenmek için kesinlikle çok güzel bir durak. Bugünkü kitabımızda yaz tatilini köyde geçiren bir delikanlı var.
Hasan’ın babası gençken, okumak için şehre gidince, orada kalmaya karar vermiştir. Şehirli bir kız ile evlenir. Sonra Hasan girer hayatlarına. Çocuğumuz şehirde büyüsün ister. Fakat Hasan’ın dedesi içten içe epey üzülür bu duruma, onların bütün hayatı köydedir. Baba-oğul bayramdan bayrama görüşürler.

Hasan artık büyüyünce, dedesinin de arzusu ile bir yaz tatilini köyde geçirmek ister. İşte kitabımız o yaz tatilini anlatıyor. Hasan’ın köy hayatını tecrübe etmesi, hayvanlarla daha yakın ilgilenmesi, onları tanıması. Hasan’ın dedesinin evinde amcaları ve yeğenleri de kalmaktadır ve bu geniş aile de Hasan için yeni bir tecrübedir.
Kitapta ağırlıklı olarak dede ve Hasan’ın ilişkisi yer alsa da, daha çok Hasan’ın gözlemlerini okuyoruz. Hasan namaz kılmayı, abdest almayı, Kur’an okumayı, yağmur duasına çıkmayı köyde öğrenir. Bu yenilikler de oldukça güzel anlatılmış. Özellikle Kur’an üzerine daha çok durulmuş. Hasan’ın dedesinin Kur’an’ı bir düşman askerinden kaçırma hikayesi, kaçırdığı Kur’an’ı torununa bırakması oldukça ilgi ile okuduğumuz sayfalar.
Kitaba adını veren tepe, yine o savaş ve Kur’an’ı koruma mücadelesi sırasında şehit olan halkın defnedildiği köye yakın bir tepe.
Milli-manevi değerlerimiz hakkında kitap soranlara özellikle kitabı işaret edelim.
Şimdiden iyi okumalar.

Şehitler Tepesi
Yazan: Mustafa Özçelik
Resimleyen: Necmettin Asma
Nar Genç, Roman
15.Baskı 2020
140 sayfa, 9+