Zamanda Kıvrılma
Bir çocuk edebiyatı kuram kitabında övgüyle bahsedilince, Zamanda Kıvrılma isimli eseri aldım. Zaten oldum olası bu tür konulara da meraklıyımdır, kitapta hiperküp filan geçince iyice sevindim.
Hatta seçilen karakterlerin nevi şahsına münhasır halleri ile iyice keyifle okuyordum kitabı. Ne iyi bir kurgu diye okumaya devam ettikçe, yazarın sanki kendi kurduğu hayal/kurguyu fazla dallanıp budaklandırdığı ya da bir yerde, bir şekilde tıkandığı için sonuna doğru aynı güzellikle kotaramadığını hissettim.
Şimdi şöyle… Babalarından uzun süre haber alamayan bir aile var. Baba gibi, anne de bilim adamı (bilimerkeği’ni kastetmediğimiz için bilim adamı tanımlamasını daha uygun buluyorum). Baba gizli bir proje üzerinde çalışırken bir anda ortadan kayboluyor ve bu tabi ki aileyi epey üzüyor. İşte biz, o ailenin okul, çevre vs gibi ortamlarda yaşadığı sorunlara şahit oluyoruz ilkin. Ardından garip üç yaşlı kadın bu ailenin hayatına dahil oluyor ve çocuklardan ikisi kendilerini zaman, mekan yolculuğu içinde, babalarını ve dünyayı, hatta pek çok gezegeni kurtarma görevi içinde buluyorlar.
Dediğim gibi ilk bölümler oldukça iyiydi. Mesela şu üç garip yaşlı kadının isimlerine bakın: Bayan Hangisi, Bayan Kim, Bayan Neyinnesi. Pek hoş değil mi? Fakat sonra işin içine farklı gezegenler, farklı yaratıklar, yaşam formları filan da girince aynı tadı alamaz oldum.
Öncelikle insanı farklı yaratık formlarında (zombi vs) görmekten, sürekli dünya dışı yaratıkların arzı endam etmesinden çok da hoşnut değilim. Bu kadar garip yaratık hayallerinin, insanın güzelliğine, eşsizliğine dair bakışımızı yıprattığını düşünüyorum. İnsan bir mucize zaten, niye üç kolu daha olan, gözleri pörtlek, birkaç olağanüstü! güçle donanmış yaratık bulma özentisindeyiz ki!
Sonra kurgunun bence bilimsel ve gayet hoş ilerleyen kısmına yakıştıramadığım son, kitaptan biraz soğuttu beni. Çok ta spoiler vermiş olmayayım ama sevgi her sorunu çözer belki de, sevgi neydi, sevgi emekti! Öyle seni seviyorum dediğimizde her sorunu dünyada çözebiliyor muyuz da, dünyayı bile karartan bir güce karşı… neyse tamam sustum.
Eğer 12+ üzeri çocuğunuz bu tür bilimkurgu kitaplardan hoşlanıyor ve pek de tercih etmediğiniz kitaplar okuyorsa, onun için bir alternatif olabilir. Bir de çocuk edebiyatı ile ilgilenenlere tavsiye ederim tabi, yetişkinler kategorisinde. İncelemek için güzel detayları olan bir kitap. İnsanın kusur olarak gördüğü özelliklerinin nasıl da işe yarayabildiğini, tam eksine üstün! özelliklerin, kibrin tuzağa yakalanmamıza sebep olabileceği vs de işleniyor kurgu boyunca. Eh tabi bir de akıl değil ama sevgi sorunları çözer durumu var 🙂 Batının akılcı toplumunda böyle bir kitap normal elbet. Fakat bizim için akıl da şart!
Bu arada kitap Dan Brown’un en sevdiği kitapmış. Kitabı okurken ilk başta, Harry Potter’ı çekeceklerine bu kitaptan bir film yapsalarmış demiştim. Meğer yapmışlar bile. İlk uygun vakitte izleme niyetindeyim. Buraya yazarım.
Velhasıl meraklısına şimdiden iyi okumalar.
Zamanda Kıvrılma (1963 Newbery Ödülü)
A Wrinkle in Time
Madeleine L’engle
Beyaz Balina Yayınları, 2016
278 sayfa, 12+