Bir Somun Ekmek
Ekmek, kutsal saydığımız bir yiyecek. Sıcak sıcak, dumanı üstündeyken hayal edince midemizin kazındığı, o enfes kokuda evimizin, annemizin, bir güler yüzün sıcaklığını duyduğumuz nimet. Bir Somun Ekmek de öyle sıcak, öyle yüreğe dokunan bir eser.
24×24 boyutlarında, biraz irice bir kitap bu. Eh somun ekmek adına da yakışır hani. Kitap daha ilk cümleleriyle bizi düşünmeye sevk ediyor.
“Koyun saymadan uyuyamayanların şehrinde sıradan bir sabahtı. “Nefis görünüyor!” dedi yaşlı adam içinden. Fırının önünde sergilenen ekmekleri seyrediyordu. Mis gibi kokuyorlardı. Karnı guruldadı. Günlerdir açtı. Midesindeki ağrıyı dindirebilmek için karnına bastırdı. Tek kuruşu yoktu. Ekmekler sadece parası olanlar için mi sergilenirdi?”
Açlıktan uyuyamamak halini hayal bile edemiyoruz modern şehrin insanları olarak. Halbuki belki de çok yakınımızda, o sıcak ekmeğin hayali ile yaşayanlar var. İşte o hayal sahiplerini, fakirleri görmeyi unutan –“yoksulların üzerine görünmezlik tozu mu serpilmiş?”- insanların yaşadığı bir şehirde başlıyor hikaye. Fırındaki mis gibi ekmeklere bakarken, kendi kendiyle mücadele eden ama sonunda açlığa yenik düşen bir ihtiyarı görüyoruz. Kendiyle mücadele ediyor çünkü ekmeğe verecek bir lirası bile yok… ama çok aç.
O kadar aç ve halsiz ki, giysilerinin altına sakladığı bir somun ekmekle kaçabilecek hali bile yok. Nihayetinde yaşlı adam fırıncı tarafından fark edilir ve polis tarafından tutuklanır. Mahkeme salonunda olanları en başından dinleyen hakim ise, bütün salondakilere, fırıncıya ve de polise güzel bir ders verir. Ve böylece, bir iyilikle bütün şehir değişir.
Kitabın renkli resimleri bütün sayfayı kaplıyor. Oldukça hoş çizimler.
Bir kötülüğü/kötü davranışı iyilikle savmak çok önemli bir haslet. Bakıyorsunuz, bir kötülükler silsilesi orada son buluyor ve tam tersine iyilikler çoğalmaya başlıyor. Ne de olsa bayram geliyor. Gitmeyene gitme, vermeye verme günleri…Ramazan ruhuna uygun olan bu kitabı da Ramazan Kitaplığımıza dahil edelim istedik.
Şimdiden iyi okumalar.
Bir Somun Ekmek
Yazan: Suphi Süleyman
Çizen: Bennan Hammas
Çeviren: Meryem Nuriye Yavuz
Edam, 1. Baskı Mart 2018