Şekiller Krallığına Yolculuk
Matematikte doktora yapmış bir akademisyen yazar var bugün nasibimizde. Çocukların evde eğitim gördüğü şu günlerde, matematikle olan alakalarını daha canlı ve eğlenceli tutmak adına böyle kitaplar iyi olur diye düşündüm. Zaten seri 3 kitaptan oluşuyor. İnşallah çocuklar okuyup bitirene kadar okullarına da kavuşurlar.
İlk kitapta kahramanımız Karel’le tanışıyoruz. Karel, en sevdiği iki şey matematik ve şeker olan bir kızçe. Çok sevdiği tokası bile 2 şeklinde. Karel okulda da evde de bazı sorunlar yaşıyor. Bilindik bu sorunlarla uğraşırken en yakın arkadaşı ortadan kayboluyor ve arkadaşının babaannesi garip davranmaya başlıyor. Kitapta böyle, sebebini sonradan anladığımız büyük, küçük bazı olaylar var. Mesela 2 şeklindeki tokayı bahçeye kim bıraktı? Karel’in annesi normal bir anne mi? Bu tür olaylar okuyucunun dikkatini de diri tutuyor. En sonunda her şeyi anladığınızda da bir rahatlama hissediyordunuz.
Velhasıl Şekiller Krallığına Yolculuk matematiği zoraki öğretmek, sevdirmek için yazılmış bir kitap değil. Gayet güzel, akıcı bir kurgu içinde matematiği kullanıyor. Söyleyin bakalım neden içecek kutularının çoğu silindir şeklindedir? Dairenin, çevresi aynı şekiller arasında yüzey alanı en büyük şekil olmasından dolayı böyle olduğunu öğreneceksiniz mesela, kitabı okuyunca. Üçgen sayılar ve kare sayılar ise anlatması bu kadar kolay değil ama daha müthiş! Buyrun kitaba :
Şekiller Krallığı’na Yolculuk Karel ile arkadaşı ve kardeşinin karıncalara, matematiğin imkanlarını kullanarak yardım etmesi hikayesini anlatıyor. Pek çok küçük hikaye ile birlikte. Zorbalığa karşı durmak, arkadaşlık, dayanışma, aile, çevre bilinci gibi alt başlıklar da var.
Macera diğer iki kitapta da devam ediyor. Davet edici isimleri yok mu sizce de?
Kesirler Hayat Kurtarır mı ve Zihnimdeki Hesap Makinesi. Bakalım Karel hangi maceralara kulaç atıyor…
Şimdiden iyi okumalar.
Laf Ebesi Matematikçi 1
Şekiller Krallığına Yolculuk
Yazan: Hyeon-Jeong Park
Resimleyen: Hye-Gyeong Jeong
İstanbul 2017, 9+
Erdem Çocuk