abone ol: Makale | Yorum

Yaralı Keklik

0 yorum
Yaralı Keklik

edfBir akşam Derviş Dede… Köydeki kulübede… Allah deyip başlamış… Kör şeytanı taşlamış… Pencereden bakınca… Kandilini yakınca… Değneği dala atmış… Bademi bala katmış… Kararırken ufuklar… Gelmiş bütün çocuklar… Anlat bize demişler… Bal bademi yemişler… Hayal gerçek karışmış… Küs olanlar barışmış… Derviş Dede söylemiş… Kuşlar bile dinlemiş… Dinleyelim çocuklar… Derviş Dede ne demiş…

diye başlıyor Yaralı Keklik kitabı. Gönül kuşlarım diye hitap ediyor Derviş Dede çocuklara ve anlatıyor lapa lapa kar yağan bir kışta başlayan hikayeyi.

Yaralı Keklik, bir insanın hayatı, ona dokunan bir el ile nasıl da değişebilir, iyileşebilir romanı oldu benim için. Eş zamanlı okuduğum bir araştırmada, geleceğin suçluları, garipleri, işe yaramazları olacak diye görülen çocukların, okullarındaki bir öğretmen sayesinde nasıl da toplumun önde gelen iyi insanlarından olduğunu anlatıyordu, gerçek bir araştırma. Romanımızda bu kişi imam Yusuf’tur.

Yusuf, kızların okula gitmesine öncülük eden, çocukları dağlara gezmeye götüren, hastaları doktora ulaştıran bir imam. Önce babasını gurbete göndermek zorunda kalan, sonra kardeşi Hicran’ı hastalığın eline veren Veysel’in de hayatına dokunan kişi.

Veysel, köyün imamı Yusuf ağabey ve arkadaşı ile yavaş yavaş yaralarını onarmaya başlar. Bir piknik sırasında buldukları keklik yumurtaları, gündemlerini işgal eder. Hele ki keklikler büyüyüp de ötmeye başlayınca… bütün köy onlardan haberdar olur ve çeşitli olaylar başlar… Tatsız olaylar. Çünkü her ne kadar bizim çocukların niyeti, keklikleri minareye çıkıp uçurmaksa da, bu güzel keklikler iyi para eder ve köyde de bunu değerlendirmek! İsteyen art niyetli insanlar vardır.

Bu ödüllü ilk gençlik kitabı, Veysel’in yaraları ve güzel ötüşü kekliklerin peşinden koşturuyor bizi, yüreğimiz çarpa çarpa. Sonunda mutlu olsak da o acıyı, hicranı, heyecanı iyice hissettiriyor.

Bir iki yerde şiddet unsuru sayılabilecek olaylar olsa da, genel olarak bir “iyilik kazanır” kurgusu Yaralı Keklik.

Şimdiden iyi okumalar.

 

Yaralı Keklik

Yazan: Hüseyin Emin Öztürk

Resimleyen: Necmettin Asma

Nar Çocuk

9.Baskı Şubat 2017

 

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: